Hlavní obsah

V periodické tabulce se mají objevit čtyři nové prvky

– New York

Mezinárodní vědecká skupina doporučila jména čtyř nových chemických prvků. Již brzy by se měly objevit v periodické tabulce. Do 8. listopadu je nicméně může připomínkovat veřejnost. Tři z prvků dostaly jména na počest Moskvy, Japonska a Tennessee, čtvrtý je pojmenovaný podle ruského vědce.

Foto: Profimedia.cz

Periodická soustava prvků

Článek

O jménech pro chemické prvky rozhoduje Mezinárodní svaz čisté a aplikované chemie, který už v prosinci loňského roku potvrdil objev čtyř nových prvků, jež doplní sedmou řadu periodické tabulky.

Jména prvků mohou být obecně zvolena podle místních názvů, jako například americium, podle vědců (einsteinium) nebo třeba podle mytologie, jako titan.

Mc, Ts, Og a Nh

Nově by se tedy k důvěrně známým prvkům jako je uhlík, vodík či olovo měly připojit moskovium, značka Mc, coby prvek číslo 115, a tennessin (Ts, prvek číslo 117).

Prvek číslo 118 by se měl jmenovat oganesson (Og) podle ruského jaderného vědce Jurije Oganesjana a prvek číslo 113 má dostat jméno nihonium (Nh). Tento prvek byl objevený v Japonsku a Nihon je jedním ze způsobů, jak v japonštině říct jméno země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám