Hlavní obsah

Zástupci středoškoláků nesouhlasí s povinnou maturitou z matematiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká středoškolská unie nesouhlasí se zavedením povinné maturity z matematiky v roce 2021. Vyzvala proto poslance, aby nepodpořili novelu školského zákona, o níž budou znovu hlasovat po vetu prezidenta Miloše Zemana. Reagovala tak na výsledky letošní maturity z matematiky, které byly zveřejněny ve čtvrtek. Sice došlo oproti loňsku k nepatrnému zlepšení, nicméně ji nezvládlo asi 23 procent z těch, kteří si tento předmět zapsali.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Neúspěšnost se meziročně snížila o 0,9 procentního bodu a zlepšil se průměrný bodový zisk maturantů. Bylo to dáno také tím, že se mezi maturanty z matematiky zvyšuje podíl gymnazistů na úkor učňů.

Celkově chce z matematiky maturovat čím dál méně žáků – dávají přednost cizímu jazyku.

Optimismus ministryně nesdílejí

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na čtvrteční tiskové konferenci prezentovala maturitní výsledky pozitivně, ale Česká středoškolská unie její optimismus nesdílí.

„Už nyní vidíme, že se žáci matematice vyhýbají a nezlepšují se v ní. Apelujeme tedy na poslance, aby byli zdrženliví, nehlasovali pro novelu školského zákona, a předešli tak v budoucnu masivnějšímu počtu neúspěšných maturantů,” uvedla Lenka Štěpánová, první místopředsedkyně České středoškolské unie.

Nemá se týkat zdravotnických oborů a učilišť

Pokud poslanci prezidentské veto přehlasují, bude v některých oborech matematika povinná od školního roku 2020/2021. Je to čtyři roky po zavedení jednotných přijímacích zkoušek, což ministryně považuje za pozvolný nástup.

V první fázi by se to mělo týkat zejména gymnázií a středních odborných škol, kde hraje matematika důležitou roli. Nebude se to vztahovat na sociální nebo zdravotnické obory ani učiliště s maturitou.

S povinnou matematikou Zeman problém neměl

Ministerstvo školství plánuje zvýšení kvality výuky matematiky. Mělo by tomu prospět dělení hodin matematiky, s nímž se počítá v novém systému financování regionálního školství od roku 2018. Středoškoláci to považují za nedostatečné.

Povinnou maturitu z matematiky podporuje Jednota českých matematiků a fyziků. Velký zájem o ni měli také zaměstnavatelé reprezentovaní Svazem průmyslu a dopravy. V zavedení povinné maturity z matematiky neviděl problém ani prezident Miloš Zeman.

Novelu školského zákona vetoval kvůli nesouhlasu obcí s nárokem na předškolní vzdělávání postupně i pro dvouleté děti a jejich výhradám vůči zavedení spádových obvodů pro mateřské školy. Poslanci by měli o novele znovu hlasovat na schůzi začínající v úterý.

Reklama

Související články

Zeman vetoval novelu školského zákona

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu školského zákona. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka tak učinil Zeman na základě doporučujícího dopisu Svazu měst a obcí...

Výběr článků

Načítám