Hlavní obsah

Pomník Nikdy nevystřelené kulky připomene nekrvavé rozdělení Československa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Národním muzeu v Praze byl odhalen pomník Nikdy nevystřelené kulky, která má zejména mladým návštěvníkům a zahraničním turistům připomenout mírového rozdělení Československa. Vitrína s netradičním exponátem je k vidění zdarma od 19. června ve vstupních prostorách Nové budovy Národního muzea, tedy v sídle bývalého Federálního shromáždění ČSSR (ČSFR).

Foto: Národní muzeum

Střela, která před dvaceti lety zůstala v hlavni, dnes symbolizuje pokojný rozpad ČSFR.

Článek

Právě toto místo sehrálo významnou roli v dějinách Československa a bylo svědkem hlasování o jeho rozdělení, ke kterému oficiálně došlo 31. 12. 1992.

Výstava ukazuje pozitivní příklad, že rozdělení země nebo jiné dějinné zvraty lze provést pokojnou cestou. Touto výstavou bude oficiálně zahájena kampaň na podporu Českého helsinského výboru. Hrdinou výstavy i kampaně není symbol míru, ale naopak boje – kulka. Spolu s Národním muzeem výstavu organizuje agentura Havas Prague.

V rámci výstavy bude představen také krátký film popisující osud a nový smysl života Nikdy nevystřelené kulky, jehož autorem je slovenský režisér Roman Valent. Diváci jej můžou vidět například na youtube.com nebo v sítích kin Aerofilms.

Ať mladí znají příklad pokojného rozdělení státu

Spuštěna je rovněž facebooková stránka s názvem Nikdy nevystřelená kulka, na které budou průběžně zveřejňovány informace o kampani. Prostřednictvím této stránky chtějí autoři kampaně oslovit zejména studenty a mladé lidi a šířit myšlenku mírového rozdělení.

„Rozdělování států bylo v historii vždy synonymem špatných zpráv, proto si mírové rozdělení Československa zaslouží být oslavováno. Nikdy nevystřelená kulka je proto hlavním symbolem kampaně i pomníku,“ říká Gilles Berouard, ředitel agentury Havas Worldwide Prague, která výstavu organizuje.

Národní muzeum průběžně dokumentuje české dějiny

„Pomník Nikdy nevystřelené kulky symbolicky stojí právě na místě, kde k mírovému rozdělení Československa došlo, a to v prostorách bývalého Federálního shromáždění, dnešní Nové budovy Národního muzea. Ač byl poslední zákonodárný sbor společného státu Čechů a Slováků někdy svědkem ostrých slovních bitev, nikdy zde nedošlo k bitvě skutečné,“ dodává Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

Národní muzeum se dokumentaci a prezentaci novodobých českých dějin věnuje soustavně. Výročí rozdělení Československé republiky připomnělo ve své Nové budově již v lednu putovní výstavou 20 let na českých a slovenských náměstích, která prostřednictvím fotografií mapovala významné mezníky v historii obou států od jejich rozdělení.

Symbolická Nikdy nevystřelená kulka je další z akcí přibližujících svým pozitivním poselstvím historii naší země jak domácím, tak zejména zahraničním návštěvníkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám