Hlavní obsah

Na Zemi dopadne množství úlomků ze dvou špatně vyslaných ruských družic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V následujících šesti měsících mohou kdykoliv na Zemi dopadnout úlomky ze dvou komunikačních družic, které nosná raketa Proton v úterý vynesla na špatnou oběžnou dráhu. Úlomky podle vědců v atmosféře zcela neshoří a na povrch jich dopadne "značné množství".

Foto: Reuters

Start nosné rakety skončil nehodou, družice za miliardy korun se ztratily

Článek

Zbytky družic i nosné rakety nyní obíhají nekoordinovaně kolem Země a jejich pohyb není možné nijak řídit. Není ani jasné, kdy by zbytky mohly dopadnout. Část rakety se například od Země vzdaluje.

Očekávaný pád úlomků ve čtvrtek ruské agentuře Interfax potvrdil pracovník ruské akademie věd Natan Ejsmont. "Nepochybně se tak stane a úlomků bude značné množství," řekl vědec. "Budou to zbytky objemných částí, například palivových komor či ocelových nádrží na zkapalněný plyn," dodal Ejsmont.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Motory ruské rakety selhaly krátce po startuVideo: Reuters

Ruské ministerstvo obrany popřelo informace, že by úlomky mohly ohrožovat Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Vědci neustále vyhodnocují dráhu jejich letu.

Podle zprávy listu Kommersant byl nejpravděpodobnější příčinou úterního nezdaru mechanicky poškozený palivový kabel. Motory nosné rakety Proton-M vinou závady nepracovaly dostatečně dlouho a vynesly obě družice na nižší oběžnou dráhu, než se předpokládalo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám