Hlavní obsah

Záhady mikroskopického světa se odhalují na fotografiích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelené řasy vypadající jako vzdálená cizí planeta, krystaly kofeinu tvořící barevná chapadla a trny, buňky stižené rakovinou jako součástky miniaturních varhan. Makrofotografie dokáže ve velkém měřítku zachytit i předměty, které jsou běžně lidskému zraku skryty, a diváka provést tajuplnými neznámými světy plnými překvapení.

Foto: Profimedia.cz

Krystaly kofeinu

Článek

Fotografie zachycující pozoruhodný svět biologie, jenž lze pozorovat jen mikroskopem, byly zařazeny do soutěže Wellcome Image Award, která proběhla nedávno v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Vítězná fotografie. Záběr povrchu mozku pacienta s epilepsií.

Vítězný snímek, záběr povrchu mozku, pořídil Robert Ludlow z neurologického institutu londýnské univerzity během operace pacienta s epilepsií.

Foto: Profimedia.cz

Huseníček rolní

„Fotografie se od ostatních, které zobrazují povrch mozku, liší tím, že zde je tento orgán živý, je to mozek, s jakým se setkáme v rámci neurochirurgie. Díky zručnosti fotografa máme tu čest vidět něco, co je normálně skryto v našich lebkách,“ prohlásila profesorka Alice Robertsová, členka komise, která snímky hodnotila.

Foto: Profimedia.cz

Zelená řasa

Celkem bylo pořízeno 16 fotografií, a to i takových, které nepocházejí z operačního sálu.

Foto: Profimedia.cz

Časosběrný snímek, na kterém se pohybují buňky zasažené rakovinou.

Pořídit kvalitní detailní záběry z medicínského prostředí je velmi složité, fotograf musí úzce spolupracovat s lékaři, pokud jedním z nich není přímo on sám, a fotografovat za zhoršených světelných podmínek.

Foto: Profimedia.cz

Tkáň odebraná z kolene pacienta

Všechny oceněné fotografie budou v Londýně k vidění až do letošního prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám