Hlavní obsah

Zvláštní a tajemný obraz Plzeňská madona je k vidění na nové výstavě v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V galerii Visio Art v Plzni byla ve čtvrtek 2. února zahájena výstava s názvem Medu Sestro, na které prezentuje svou tvorbu plzeňská rodačka, absolventka Akademie výtvarných umění v Praze Eva Vlčková.

Foto: Jan Kaše

Eva Vlčková při vernisáži (vlevo)

Článek

„V rámci Plzně pracuje od roku 2011 na sérii společných obrazů plzeňských míst, do které se zapojilo přes 30 zdejších umělců. Na výstavě v galerii Visio Art představí Eva Vlčková své nejnovější obrazy a Zimní obraz ze série společných maleb. Její dílo je mimo jiné zastoupeno v Artotéce města Plzně,“ uvádí se v pozvánce na výstavu.  

V jedné místnosti galerie jsou vystaveny tři větší obrazy o rozměrech 120 x 170 cm. Mají mnoho společného – byly dokončeny v letošním roce, všem vévodí zimní atmosféra a rozhodně se nejedná o poklidné obrazy. Samozřejmě musíte mít čas a u každého se zastavit a pozorovat. Pak zjistíte, že výtvory jsou plné pohybu a zajímavých barevných kombinací. Nechybí poletující sněhové vločky, možná fouká i silný vítr a samozřejmě všude je sníh.  

Byť nesou tyto obrazy název Procházka (I. až III.), ne každého by lákalo v tomto počasí se procházet. Sednout si do vyhřátého domku, který malířka ztvárnila, a dívat se z okna. Také dobrá volba.

Při vernisáži mnoho lidí obdivovalo obraz s názvem Plzeňská madona. Eva Vlčková do něj vdechla něco zvláštního až tajemného, co přitahuje pozornost, a to i přesto, že jde o malý výtvor bez výrazných barev. Působí jako dílo dávných mistrů. Zvláštních efekt vznikne po stisknutí spouště fotoaparátu. Na fotografii se objeví zlaté prvky, například koruna na hlavě a lem na šatech. Prvky, které při běžném pohledu snadno přehlédnete nebo je vůbec nezaregistrujete.  

V další části galerie můžeme zhlédnout malé obrázky (35 x 30 cm), které jsou barevné, veselé až hravé. Zachycují atmosféru plzeňských ulic Barákova a Na Celchu.  

Výstava potrvá do 24. února.        

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám