Hlavní obsah

Zříceniny hradu Gutštejn lákají romantickou atmosférou i bohatou historií

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte o tom, kam se s rodinou vydat ve výlet v den volna o státním svátku? Inspirací vám může být návšteva hradu Gutštejn nedaleko od Konstantinových Lázní uprostřed panenské přírody s bohatou historií a romantickou atmosférou.

Foto: Jan Tykvart

Ve své minulosti sloužil hrad jako vězení loupeživých rytířů. Dnes je cílem rodinných výletů, romantických procházek a trampských srazů.

Článek

Nedaleko od Konstantinových Lázní nad potokem Hadovka se tyčí zříceniny hradu Gutštejn. Původní hrad byl v době své největší slávy tvořen dvěma paláci spojenými úzkým dvorkem.

Pozůstatky majestátního hradu lákají turisty svojí romantickou atmosférou a situační umístění uprostřed konstantinskolázeňské přírody nabízí příjemné chvíle strávené uprostřed panensky čisté přírody opředené bohatou historií.

Zakladatelem hradu je pravděpodobně Jetřich z rodu Hroznatoviců. O jeho příslušnosti k tomuto významnému rodu svědčí mimo jiné také trojí paroží zobrazené v rodovém znaku.

Hrad má za sebou bohatou historii. V roce 1421 obléhali hrad husité, po mnoho let byl vnímán jako středisko panství, ale jeho vliv postupně upadal a centrum veškerého dění se po čase přesunulo do nedalekých Bezdružic. Hrad měl sice velmi výhodnou obrannou pozici právě díky tomu, že byl vybudován v přirozeně nepřístupném terénu, ale  chyběly mu zdroje pitné vody.

Hrad v sobě nese znaky budovatelských tendencí vrcholného středověku. Dominuje mu vysoká asi dvacetimetrová věž. Ve své minulosti sloužil jako vězení obávaných loupeživých rytířů. Dnes je cílem mnoha rodinných výletů, romantických procházek a trampských srazů.

Pokud preferujete pěší výlety, lze se na Gutštejn vydat již z Konstantinových Lázní přes obec Okrouhlé Hradiště po značené turistické trase.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám