Hlavní obsah

Zřícenina Staré Dubé patří do společnosti výjimečných českých hradů

Novinky, Jiří Cysař
Aktualizováno

Stará Dubá je zřícenina hradu na levém břehu Sázavy asi dva a půl kilometru od Hvězdonic. Od roku 1958 je chráněna jako kulturní památka.

Foto: Jana Bečková

Zřícenina podhradního městečka Odranec vpravo vedle kolejí

Článek

Využili jsme slunečného podzimního dne k výletu k řece Sázavě. Vlakem jsme se vydali do Hvězdonic, odtud jsme pokračovali po svých po žluté turistické značce pod dálničním mostem. Tento most je na dálnic D1 a přetíná údolí Sázavy. 

Cesta k hradu

Podél řeky jsme došli ke zbytkům podhradního městečka Odranec a pak i na zbytky hradu Stará Dubá. Cesta vede po úzké, po dešti mírně bahnité cestě. Potok Doubravici je třeba přejít po kamenech.

Přímo u přechodu přes koleje čeká na případné návštěvníky informační panel se spoustou zajímavých sdělení. Jedná se o poměrně rozsáhlé místo, zbytky kamenných zdí se nalézají přímo u trati a na přilehlé louce u Sázavy. Opevnění tohoto městečka navazovalo na hrad Stará Dubá, který se nalézal o něco výš, na kopci. Hrad byl založen ve 13. století. První zmínka o Ondřeji z Dubé pochází z roku 1282.

Unikátnost hradu dokládají historické záznamy - a zároveň i rekonstrukce podle dochovaných podkladů a archeologických nálezů. Z hlediska hradní architektury patří hrad Stará Dubá k velmi výjimečným stavbám. V době kdy vznikl, patřil mezi nejvýznamnější a rozlohou celého areálu i největší hrady u nás.

Vedle královských lokalit snese srovnání například s Přiběnicemi jihočeských Vítovců. Komplex Staré Dubé navíc nezahrnuje pouze hrad, ale k němu přiléhající zázemí, tedy v údolí pod hradem ležící zbytky městečka Odranec. Na dvou místech je k vidění zachovalá opevnění z roku 1467.

Historie hradu

Rodu pánů z Dubé hrad patřil až do počátku 15. století, kdy ho získal Jan Zúl z Ostředka, který podnikal loupeživé výpady do okolí, a proto byl hrad roku 1404 dobyt zemskou hotovostí.

Potom na hradě sídlil Vaněk z Dubé a po jeho smrti patřil Markétě z Rychemburka, která však žila v městském domě v podhradním městečku, takže samotný hrad byl zřejmě ve špatném stavu. Ve 40. letech 15. století hrad získal Bohuš Kostka z Postupic. V roce 1466 ho oblehlo, dobylo a zbořilo vojsko krále Jiřího z Poděbrad a od té doby již jen chátral.

Krutý konec majitele hradu

Jan Zúl z Ostředka skončil velice neblaze. V roce 1404 vyslal král Václav IV. proti němu panskou jednotu vedenou arcibiskupem Zbyňkem Zajícem z Házmburka, který Čejchanov, kde sídlil Janův otec Mikeš, i hrad Starou Dubou dobyl. Jan s otcem i 50 členy bandy byli popraveni oběšením 13. července 1404 v místech dnešní křižovatky U Bulhara v Praze

Reklama

Výběr článků

Načítám