Hlavní obsah

Zrestaurovaný sokolský prapor byl představen veřejnosti

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pamětní síni stadionu v Kounicově ulici byl v pondělí veřejnosti představen spolkový prapor Sokola Brno I. Nedávno prošel důkladnou opravou, kterou provedla restaurátorka Lenka Dolanská. Jeho historická hodnota je značná, a proto byl před třemi lety prohlášen kulturní památkou České republiky.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Podobu praporu navrhl v roce 1929 architekt Bohumil Babánek. Téhož roku byl prapor zhotoven a poprvé použit při slavnostní příležitosti otevření čerstvě dostavěného stadionu.

O historických souvislostech pohovořil historik Rostislav Švácha. Mimo jiné uvedl, že jeho podobu poznamenal univerzální dekorativní umělecký styl dvacátých let 20. století art-deco. Promluvila i restaurátorka Lenka Dolanská.

Na závěr slavnostní sokolské akce byli vyznamenáni Medailí za zásluhy dva dlouholetí členové Sokola Brno I. Oceněna byla Věra Růžičková, sportovní gymnastka, která v roce 1948 vyhrála olympiádu a později působila jako trenérka a vedoucí juniorské reprezentace a jako mezinárodní rozhodčí.

Druhým dekorovaným byl Jiří Havel, všestranný sportovec, zejména turista a lyžař, jenž po ukončení aktivní sportovní kariéry pracoval jako neúnavný organizátor mnoha sportovních akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám