Hlavní obsah

Zpřístupnění hraničního přechodu v Orlickém Záhoří dokumentuje výstava Bez hranic

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kostele sv. Jana Křtitele v Orlickém Záhoří byla 20. května slavnostně zahájena celoroční výstava s příznačným názvem Bez hranic, jejímž tématem je otevření česko-polské hranice v souvislosti se zpřístupněním zdejšího hraničního přechodu.

Foto: Orlické Záhoří (archiv)

Helmut Dohnálek při zahájení výstavy symbolicky poklepal kladívkem, jež položilo základy k rekonstrukcím přístupových cest k hraničnímu přechodu.

Článek

„Chronologicky zachycuje dění kolem zřízení přechodu v období let 1990-2005. Fotografie bohatě dokumentují nejprve otevření mostu v roce 2004, který umožnil navázání styků obyvatel na obou stranách hranice,“ řekla Jana Matyášová z Turistického a informačního centra v Orlickém Záhoří a dodala „Součástí jsou i dokumenty z let 1824-1841, kdy byl v těchto místech původní přechod. Historie se opakuje.“

Slavnostnímu otevření výstavy předcházela beseda s Helmutem Dohnálkem, bývalým náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje, který se velkou měrou zasloužil o zpřístupnění přechodu v Orlickém Záhoří.

Účastníci, mezi nimiž vedle obyvatel obce nechyběli žáci zdejší Základní školy, se díky němu dozvěděli spoustu zajímavých informací, neboť s sebou přinesl hodně materiálů, včetně filmového záznamu z otevření přechodu a mostu, který byl uveden do provozu 11. září 2004.

Samotné zahájení výstavy se neobešlo bez symbolického poklepání stejným kladívkem, jež položilo základy k rekonstrukcím přístupových cest k hraničnímu přechodu.

Dne 16. srpna uplyne už deset let od otevření hraničního přechodu Orlické Záhoří – Mostowice, které se stalo základem pro rozvoj přeshraniční spolupráci Orlického Záhoří a polských měst Bystrzyca Klodzka a Duszniki Zdrój. Důkazem jsou realizované projekty Advent mezi horami, závody v jízdě na saních rohatých a další.

Výstava potrvá až do 30. dubna 2016, bližší informace získají zájemci na TIC v Orlickém Záhoří.     

Reklama

Výběr článků

Načítám