Hlavní obsah

Zlínští kriminalisté rozkryli gang, který kradl ve velkém auta

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizovanou skupinu pěti cizinců, kteří mají na svědomí krádeže vozidel nejenom ve Zlínském kraji, ale i v kraji Jihomoravském a Moravskoslezském, zadrželi zlínští kriminalisté.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

„Skupina mužů odcizila nebo se pokusila během dvou let okrást nejméně 26 aut za necelých 12 milionů korun. Další 1,5milionovou škodu cizinci způsobili odcizením věcí v autech. Všichni obvinění jsou stíháni vazebně a hrozí jim až desetiletý trest odnětí svobody,“ informovala ve čtvrtek 29. listopadu krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Hlavním organizátorem skupiny byl 33letý cizinec, další obvinění jsou ve věku od 28 až 39 let. Činnost skupiny byla velmi sofistikovaná, obvinění měli krádeže vozidel připravené a dobře promyšlené.

„Do České republiky se vydávali v nočních hodinách vozidlem opatřeným kradenými registračními značkami, které měnili. Vozidla kradli na objednávku a odváželi je na Slovensko,“ uvedla policistka.

Podle Lenky Javorkové za uplynulé dva roky obvinění ukradli nebo se pokusili odcizit ve třech krajích nejméně 26 aut značek Audi, Renault, Fiat, Citroën, Peugeot a Škoda.

„Ve Zlínském kraji se zaměřovali především na příhraniční obce například Bojkovice, Karolinka, Huslenky, ale za jejich přičinění zmizela i vozidla v Kroměříži, Vsetíně, Jablůnce nebo v Kunovicích a Korytné na Uherskohradišťsku. Ve Zlínském kraji odcizili celkem 18 aut,“ řekla policejní mluvčí.

Zloději mířili ale i do vedlejších krajů. V Moravskoslezském kraji vloni v červenci odvezli z autosalonu hned čtyři auta za 2,5 milionu korun. Terčem jejich krádeží byla často i větší vozidla např. Fiat Ducato nebo Renault Master, ve kterých měli často majitelé i drahé pracovní nářadí. 

„Při domovních prohlídkách jsme zajistili mimo jiné i nástroje k páchání trestné činnosti, odcizené registrační značky a také kukly a několik tzv. ježků, které měli muži připravené k použití proti vozidlům policie v případě pronásledování,“ dodala Lenka Javorková.

Všech pět mužů policisté ve spolupráci s kolegy ze Slovenska zadrželi už před několika měsíci, kdy byli umístěni v tzv. vydávací vazbě na Slovensku. Samotné vydání osob k trestnímu stíhání v České republice trvalo více než tři měsíce.

„Pětici mužů jsme obvinili ze zvlášť závažného zločinu krádež a z přečinů poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě prokázání viny hrozí obviněným až desetiletý trest odnětí svobody,“ řekla mluvčí.

Obvinění nemají záznamy v rejstříku trestů v České republice, ovšem jeden z nich byl nedávno ve výkonu trestu za majetkovou trestnou činnost na Slovensku a další za stejný druh trestné činnosti v Rakousku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám