Hlavní obsah

Zlínské muzeum vyplnilo uvolněný sál expozicí o baťovském bydlení

Novinky, Blanka Kovandová

Zlínské muzeum se již postupně začalo chystat na stěhování do nových prostor. V závěru roku skončila na zlínském zámku expozice Zlínské filmové studio od reklamy k tvorbě pro děti a návštěvníci ji uvidí až v nové podobě v rodícím se Baťově institutu. Prázdný sál ale nezůstal ležet ladem.

Foto: Archív MJVM

Aranžérka Míla Gregůrková dolaďuje detaily expozice

Článek

Do doby, než se muzeum přestěhuje do 14. budovy bývalého továrního areálu, si v něm návštěvníci mohou dočasně prohlédnout expozici Bydlení v baťovském Zlíně.

„Tato expozice byla v minulých letech k vidění ve skutečném baťovském domku Nad ovčírnou nedaleko hotelu Moskva. Loni se však objekt vůbec nepodařilo na hlavní sezónu otevřít, kvůli opakovanému výskytu dřevomorky. Naši konzervátoři odsud veškeré vybavení odvezli, protože hrozilo jeho nevratné poškození. Zájem veřejnosti o tuto expozici však trval, tak jsme se rozhodli přemístit vybavení do uvolněných prostor v muzeu,“ vysvětlila autorka expozice, historička Hana Kuslová.

„Jedná se o dočasné řešení, stále doufáme, že během roku 2012 bude objekt Nad ovčírnou, určený pro expozici Bydlení v baťovském Zlíně, uveden do stavu odpovídajícímu nárokům na instalaci sbírkových předmětů a expozice se bude moci znovu otevřít. Řešení, pro které jsme se rozhodli, je provizorní a platné pouze do stěhování naší instituce do prostoru 14. budovy,“ dodal ředitel MJVM Antonín Sobek.

Návštěvníci zlínského zámku tak nyní mají možnost vidět vybavení typické pro obyvatele Zlína v časech největšího rozmachu firmy Baťa, v první polovině minulého století. Nechybí zde kuchyňská kredenc, stůl s výsuvným dřezem na mytí nádobí, útulný obývák, či ložnice.

Vše je doplněno fotovýstavkou dokumentující bydlení i další služby, které obyvatelé i návštěvníci Zlína mohli tehdy využívat – třeba pokoje nebo jídelnu na hotelu Společenský dům (dnešní hotel Moskva). Výstavu také zpestřuje řada předmětů běžné denní potřeby, od kuchyňského vybavení, přes gramofon nebo ozdobnou panenku v pletených šatičkách zdobící postel.

Reklama

Výběr článků

Načítám