Hlavní obsah

Zlín začal s obnovou původního vzhledu Gahurova prospektu

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na návratu horní části Gahurova prospektu do podoby původního návrhu z 30. let minulého století začal pracovat zlínský magistrát. „Museli jsme kvůli tomu odstranit některé stromy, ale místo nich vysadíme nové,“ sdělil tiskový mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Foto: Magistrát města Zlína

Současná podoba Gahurova prospektu.

Článek

O druhovém složení ještě rozhodnou památkáři tak, aby co nejvíce odpovídal návrhu Vladimíra Gahury. Obnovení vzhledu horní části prospektu do původní podoby souvisí podle Dvořáka s obnovou Památníku Tomáše Bati.

„Tak jako neodpovídal v posledních desetiletích vzhled památníku původní stavbě, tak se lišil i vzhled horní části prospektu. V obou případech se vracíme k originálním a tehdy realizovaným návrhům,“ řekl náměstek primátora Bedřich Landsfeld. Dodal, že náklady na proměnu horní části prospektu vyjdou zhruba na 500 tisíc korun.

Spodní část Gahurova prospektu prošla proměnou v roce 2014. Nyní je velmi oblíbeným místem pro relaxaci řady obyvatel i návštěvníků města, a to i díky zátěžovému trávníku. „Revitalizaci ocenili také odborníci, když jí přisoudili druhé místo v prestižní soutěži Park roku 2014, kterou pořádá profesní sdružení Svaz zakládání a údržby zeleně. Odborná porota tehdy ocenila ideu revitalizace charakterizovanou větou Projít a nepřerušit,“ doplnil Bedřich Landsfeld.

Nové stromy budou v horní části Gahurova prospektu vysazeny podle původní předlohy ještě v letošním roce nejpozději do podzimu, kdy bude otevřen rekonstruovaný Památník Tomáše Bati.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám