Hlavní obsah

Zkažený moučník bude křtít almanach

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkažený moučník je autorský projekt několika mladých lidí, jehož hlavní náplní a ideou je informovat okolí o umění současných mladých tvůrců nejen na Broumovsku. V pátek 11. září budou křtít svůj první almanach.

Foto: Martina Váňová
Článek

Myšlenka, vytvořit seskupení lidí, kteří rádi tvoří a nebojí se podělit o svou tvorbu s veřejností se zprvu iniciátorovi projektu, kterým je Jakub Voves z Police nad Metují, zdála jako sen.

Skupina navazuje na tradiční uskupení s vlastním manifestem vznikající na počátku dvacátého století. Po tomto vzoru vznikla společnost Viděti MYŠ, která funguje už druhým rokem. U počátů skupiny kromě Jakuba Vovse stál také Pavel Suchomel, Adéla Lněničková a Jitka Smolíková. Po nějaké době toto uskupení mladých nadšenců, přesně na první výročí skupiny Viděti MYŠ, se pustili do prvního dlouhodobého projektu s názvem Zkažený moučník. 

„Tento projekt má za cíl dlouhodobě přinášet do povědomí společnosti mladé lidi do třiceti let, kteří tvoří s láskou a nadšením. Tvůrce, jejichž tvorba je v mnohém nedokonalá, jejichž tvůrčí jazyk se den co den formuje. A tak se stává Moučník platformou pro oslovení mnoha skvělých tvůrců a možností jak pořádat akce. Protože si myslím, že je strašně důležité, aby se lidé scházeli, aby o svých pracích diskutovali. Myslím, že nám tato možnost může dát do života - nejen tvůrčího - mnoho inspirace, radosti a jistě nových kontaktů,” řekl Jakub Voves.

Almanach, který budou aktéři Zkaženého moučníku křtít v BB Kavárně vedle Muzea papírových modelů v pátek 11. září od 17 hodin, je podpořen z grantu Podpora lídrů v komunitách. Velkou podporu mají také v Základní umělecké škole v Polici nad Metují.

„Půjde zejména o první manifest ZM. Bude se otevírat výstava, která v Polici nad Metují potrvá dva měsíce, posléze se bude stěhovat do klubu ROK v Broumově. Zahraje živě několik interpretů. Bude probíhat autorské čtení. Budou se promítat autorské krátkometrážní snímky,” představil velký den Zkaženého moučníku Jakub Voves.

Reklama

Výběr článků

Načítám