Hlavní obsah

Živý betlém připomene v Chrástu vánoční příběh

Novinky, Karel Šimr

Jeden živý betlém a dvacet z nejrůznějších materiálů - i to bude patřit ke Štědrému dni na evangelické faře v Chrástu. Vlastní oslavu Vánoc pak zahájí tradiční (Před)půlnoční bohoslužba s doprovodem Lidové muziky z Chrástu.

Foto: Karel Šimr

Živý betlém v Chrástu v roce 2011

Článek

Vánoční příběh o narození Ježíše připomenou 24. prosince v 15 hodin ochotníci z Chrástu letos podruhé inscenací živého betléma na farské zahradě. Nebudou chybět ani živá zvířata nebo společný zpěv koled. Lidé si také domů mohou odnést betlémské světlo.

Kdo přitom zamíří do nových společenských prostor na faře, může si prohlédnout výstavu domácích betlémů. Najde mezi nimi od těch nejstarších papírových od našich prababiček ze začátku 20. století až po ty, které letos vytvořily děti z místní mateřské školy.

V průvodním textu se mohou návštěvníci například dočíst, že tradici lidových betlémů založil ve 13. století sv. František z Assisi v italské Umbrii nebo že z českých domácností vytlačil betlém jako hlavní symbol Vánoc během 19. století vánoční strom. Expozice potrvá až do Tří králů.

(Před)půlnoční bohoslužba, kterou začíná vlastní oslava Narození Páně a doba vánoční, začne na Štědrý den ve 22.30 hodin. Jako obvykle ji koledami ve vlastních úpravách doprovodí Lidová muzika z Chrástu pod vedením Vojtěcha Kouby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám