Hlavní obsah

Žirafí slečna v pražské zoo dostala jméno Nela od herečky Ivy Pazderkové

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neděle byla pro mladou žirafu v pražské zoologické zahradě ve znamení rozruchu. Byla pokřtěna, dostala jméno Nela a v Africkém domě, kde se slavnost odehrávala, bylo plno. Zatímco se gratulovalo a řečnilo, žirafce to bylo docela šumafuk, byla ráda, že je zdravá na světě. Žiraf totiž ubývá.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Kmotra Nely herečka Iva Pazderková

Článek

Z Modelky se stala Nelou

Jeden z nejvýraznějších afrických živočišných druhů, žirafy, zejména Rotschildovy, je na tom docela špatně. Jejich populace slábne, na vině jsou pytláctví, nemoci i nedostatek přirozeného prostoru. 

Malá žirafka severní núbijská se narodila 25. ledna, a protože ráda pózovala pro objektivy aparátů, říkali jí doposud Modelka. Včera se jí dostalo kalendářního jména Nela. To jí slavnostně udělila kmotra herečka Iva Pazderková.

Pazderková je do zoo zamilovaná

„Podívejte se, jak se krásně vystavuje, má dokonalý postoj,“ vtipkovala před davem návštěvníků Pazderková, která je podle svých slov velkou příznivkyní Zoo Praha.

„Mám radikálně pozitivní vztah k pražské zoo, fanaticky ji miluji za to, jaké skvělé věci tady dělají, jak se starají a jakou dělají osvětu. Nele přeji, ať je šťastná a aby nejen tady, ale všude po světě a ve volné přírodě měla spoustu sourozenců.“

Rodiče jsou ze zahraničních chovů

„Jméno pro malou žirafu vybrali chovatelé podle zavedeného pravidla, kdy hledají v kalendáři, a to nejen v týdnu, ve kterém se žirafa narodila, ale také v týdnu před a týdnu po. Matkou Nely je Faraa původem ze Švýcarska a otcem Johan z Nizozemska, jehož poslední potomek, narozený ve středu 13. února, se v současné době rozkoukává v porodním boxu v zázemí zoo,” informovala mluvčí zoo Lenka Pastorčáková.  

Reklama

Výběr článků

Načítám