Hlavní obsah

Židovka aneb Žonglování se životem v Löw-Beerově vile

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Ve schodišťové hale vily se ve čtvrtek 30. listopadu od 20 hodin uskuteční představení Divadla KUFR Židovka aneb Žonglování se životem. Netradičním způsobem ztvárňuje osud židovské dívky za 2. světové války.

Foto: Archiv Divadla KUFR
Článek

Žonglování s míčky se stalo až překvapivě nosným a emočně působivým výrazovým prostředkem k přiblížení osudu a pocitů jedince vrženého do nelidské mašinérie holocaustu.

Autorkou, režisérkou i představitelkou židovské dívky Evy Kohnové je Adéla Kratochvílová, která nesnadnou roli, citlivě a bravurně zvládá. V komplementární roli ji kontrastním projevem vhodně doplňuje Dáša Heiland Trávníková. 

Sedmnáctiletá židovská dívka Eva transportovaná do Terezína, je fiktivní postavou, ztělesňuje však mnoho obdobných osudů. Z tíživé situace uniká do světa představ a fantazie za pomoci panenky z dětství a žonglovacích míčků dávajících iluzi volnosti a svobody. Významnou složkou inscenace je hudba aranžovaná Luborem Pokludou, který také zajišťuje hudební doprovod.

Mnohokrát popsaná i umělecky ztvárněná cesta jedince soukolím šoa zde vystačí s několika slovy, staví na síle pantomimického projevu. Doplňkovou roli zastává projekce autentických dobových snímků. Zdařila a působivá inscenace měla premiéru již v roce 2007 v Kabinetu múz. Od té doby se s úspěchem hrála na řadě míst po celé republice. Představení v Löw Beerově vile má být jedním z posledních.

Pořadatelé se ke konci roku vracejí k tématu holocaustu, které připomněli v lednu s pamětnicí, paní Erikou Bezdíčkovou. 

Předprodej na představení Divadla KUFR (30. 11. – 20 h.) probíhá na pokladně vily (úterý – neděle 10–18 h), Drobného 22. v Brně. Cena vstupenky: 140 Kč. Rezervace na tel. 545 211 352, rezervované vstupenky je nutné do týdne vyzvednout, jinak budou vráceny zpět do prodeje. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám