Hlavní obsah

Železniční modeláři připravují výstavu vláčků v České Skalici

• Aktualizováno
Novinky, Ivana Karlíčková

Letos již po osmé! Vraťme se do roku 2008, kdy jsme uspořádali výstavu vláčků v prostorách hasičské klubovny, kam jsme nainstalovali 6 kolejišť, a čekali, co se bude dít. To co následovalo, vyrazilo dech nejspíš všem zúčastněným. Nekončící zástup návštěvníků nás přesvědčil výstavu za rok zopakovat.

Foto: Ivana Karlíčková

Dieslová lokomotiva Brejlovec v měřítku TT.

Článek

Díky nadšení a ochotě naší rodiny a přátel, kolegů modelářů, pořádáme letos již osmý ročník, z toho sedmý rok v klubovně zahrádkářů, která nám poskytla skvělé zázemí v tichém zákoutí řeky Úpy před pomyslnou bránou do Babiččina údolí a Ratibořic. I přesto, že toto místo je skryté daleko od hlavní silnice, během sedmi ročníků si k nám našlo cestu přes 10 000 návštěvníků.

Návštěvníkům jsme během sedmi ročníků prezentovali mnohé, od klasických modelových kolejišť rozmanitých měřítek a velikostí, např. malý kufřík, ve kterém by nikdo model kolejiště nečekal, malé kulaté akvárium,  kde jezdil v malém kolečku vláček, žádné rybičky! Zpestřením pro malé návštěvníky bylo maličké kolejiště v měřítku 1:220, kde se střídalo léto se zasněženou krajinou, kterou se prodíral maličký parní vláček.

O kousek větší, hlučnější, ale s dlouholetou tradicí potěšil nejen malé, ale především starší generace tradiční Merkur, poctivé české vláčky z Police nad Metují. A pro ty, kteří se nechtěli jen dívat, ale také se povozit, byl po několik let zpátky připraven u klubovny vláček ze Zahradní železnice Zásmucka, který se klikatil s kolejemi téměř až ke splavu za klubovnou. Povozit se zahradním vláčkem potěšilo duši nejen nejmenším, ale i jejich rodičům a prarodičům.

Abychom udělali radost nejen těm, kteří se přišli "pouze se podívat", ale i těm, kteří si chtěli modelařinu vyzkoušet vlastníma rukama, nechali jsme se inspirovat kamarády a uspořádali jsme s jejich velkou pomocí modelářské dílničky, které se staly tradicí, a nejen to. Postupem času jsme v České Skalici založili modelářský kroužek, který nyní navštěvuje přes 30 chlapců i dívek ve věku od 6 do 18 let z celého náchodského regionu.

Abychom potěšili srdce modelářů i s jiným zaměřením, než jen modelová železnice, během sedmi ročníků jsme prezentovali za přispění kamarádů i RC modely, dále modely vojenské techniky včetně ukázek stavby, barvení a patiny konkrétních modelů, dále krásné papírové modely českých hradů a zámků a mnohé další...

Pro zajištění pohody a spokojenosti návštěvníků již několik let zpátky nechybí venkovní občerstvení.

Abychom se jen neohlíželi zpět, nahlédněme maličko pod pokličku chystaného osmého ročníku výstavy.

Připravili jsme více než dvacet modelových kolejišť různých měřítek a velikostí, papírové modely, ukázky digitalizace kolejiště, prezentaci prací dětí z modelářského kroužku, samozřejmě nebude chybět zahradní železnice. Chystáme mnoho nového nejen z modelářského světa.

Účast přislíbili českoskaličtí hasiči s prezentací své činnosti a ukázkou první pomoci.

Více již neprozradíme, takže přijďte se všichni podívat - 18. - 20. září od 9 hodin, klubovna zahrádkářů, Pivovarská 496, Česká Skalice, GPS: 50.3994358N, 16.0466975E. Pořádá: Modelářské centrum Česká Skalice.

Reklama

Výběr článků

Načítám