Hlavní obsah

Zebry na sněhu, nádherná podívaná v ostravské zoologické zahradě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pyžamový kůň, tak vypadá zebra, ale když ještě vyběhne na sníh a vyválí se v něm, takže vidíte jen vlnění bílých a černých pruhů, to je zážitek. I pro zvířata, kterým zima nevadí a nejsou zalezlá v ubikacích. Venku se prohánějí i antilopy, také sloni a opice, ani papouchům to drsné počasí nevadí.

Foto: P. Vlček, zoo Ostrava

Zebry Grévyho na bílém pozadí téměř splývají

Článek

Opicím to vyhovuje nejvíce

„Teplomilné druhy pobývají ve venkovních výbězích samozřejmě mnohem kratší dobu než v letním období a také v závislosti na aktuálním počasí. Pokud neklesají teploty výrazně pod bod mrazu (do asi -10 °C), užívají si např. afričtí kopytníci venčení mezi 11. a 12. hodinou. Okolo 11. hodiny a rovněž podle aktuální venkovní teploty pobývají ve výběhu i sloni. Většina druhů primátů může chodit ven podle libosti. Venčení si užívají i pardáli obláčkoví, dále papoušci nebo ptačí obyvatelé Voliéry Papua,” informovala mluvčí zoo Šárka Nováková. 

V zimě je jim lépe než v horku

Zahrada chová rovněž řadu druhů, které si zimu užívají. A zvládají ji mnohem lépe než vysoké letní teploty. Patří k nim např. pandy, rysi, jeleni, velbloudi, kachny, jeřábi, supi, orli a další druhy.

Chladné období přečkávají díky husté zimní srsti nebo porostu peří ve venkovních výbězích a voliérách bez vyhřívaných ubikací. Některé druhy kachen se v mrazu zdržují i ve vodě. V Čínské zahradě jsou to např. morčáci bílí nebo kachničky mandarínské.

V pavilonech je teplo

Po pobytu venku se můžete ohřát například v pavilonu Papua s tropickými plazy a rybami, v pavilonu Tanganika s hrochy a krokodýly nebo v Pavilonu evoluce s více než dvěma stovkami zvířat ze západní Afriky. Otevřena je také restaurace Saola – každý den od 10 hodin.

Ptáci, které ani v přírodě moc nevnímáme

Létají okolo v zimě, jsou slyšet, přesto je ani moc nevnímáme. Jsou to opeřenci, kteří na zimu neodlétají do teplých krajů. Řada z nich přilétá za potravou na krmítka, zvláště leží-li na zemi sněhová pokrývka a klesá-li teplota hluboko pod bod mrazu.

Mezi ně patří různé druhy sýkor (koňadra, modřinka, babka), kos černý, brhlík lesní, strakapoud velký, hýl obecný a další. Při návštěvě jim můžete sami přilepšit. Vhodné ptačí krmení si mohou zdarma vyzvednout u vstupu do zoo. Všechna krmítka jsou podél hlavní návštěvnické trasy, dobře viditelná a dostupná.

V únoru je zoo otevřena do 17 hodin, pokladny a pavilony se zavírají o hodinu dříve. Stále platí mimosezónní zlevněné vstupné. Dospělí zaplatí 80 Kč, děti od 3 do 15 let, studenti, senioři či držitelé průkazů ZTP a ZTP/P starší 15 let pak 50 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám