Hlavní obsah

Ze zřícené hornické kaple sv. Anny v Horním Údolí nadšenci vybudovali kulturní dominantu

Novinky, Libuše Miarková

Pohled na zasněženou ruinu bývalé hornické kaple sv. Anny v zalesněném kopci nad obcí Horní Údolí nedaleko Zlatých Hor byl pro tvůrce České televize natolik mysteriózní, že zříceninu pod Příčnou horou v roce 2003 využili při natáčení seriálu Strážce duší.

Foto: Archiv spolku Horní a Dolní Údolí

Tak vypadala ruina kaple sv. Anny před rekonstrukcí.

Článek

Dnes by už podobné záběry nenatočili. Kapli totiž zrekonstruovali obětaví členové místního spolku Horní a Dolní Údolí. Počátkem roku 2016 vykoupili pozemek, na němž sakrální stavbu u ústí Staré Hackelbsberské štoly nechal vybudovat biskup Karel Ferdinand v roce 1655. Chátrající trosky církevního objektu členové spolku získali zdarma od Arcibiskupství olomouckého.

„Bylo to zarostlé zbořeniště uprostřed lesa,“ zavzpomínal místní občan a člen spolku Horní a Dolní Údolí Václav Molák. „Na tomto poutním místě stávaly ještě tři kaple: Bolestné Panny Marie, Dušičková a sv. Marty. Jedině kaple sv. Anny se zachovala, i když ve značně zbědovaném stavu. Obvodové zdivo sice sahalo většinou do původní výše, jenže omítky byly silně poškozené. Objekt zůstal bez oken, střechy, krovů a kupole. Smutný pohled…,“ dodal Václav Molák.

Turisté, kteří se pod Příčnou horu dnes vydají po Údolské hornické naučné stezce a přitom objeví rekonstruovanou dominantu uprostřed lesa, jsou unešeni její krásou. Architekt František Zajíček navázal na historickou podobu kaple. Zachoval původní zdivo z kamene a objekt otevřel až do krovu. Prosvětlují ho původní okenní otvory a z velké části prosklená sedlová střecha. Odborníci z firmy Rebyd MV, která je generálním dodavatelem stavby, přitom použili ocelohliníkové prvky, dřevěné trámy by v tomto vlhkém horském prostředí podléhaly hnilobě.

Jak uvedl Marian Holberg ze spolku Horní a Dolní Údolí, dosavadní náklady na rekonstrukci objektu činily 4 195 tisíc korun.

„V příštím roce plánujeme proinvestovat dalších 1 290 tisíc korun, přičemž celkové výdaje odhadujeme okolo šesti milionů korun. Odkud bereme peníze? Z darů našich členů a především od vstřícných sponzorů. Těmi největšími jsou město Zlaté Hory, společnosti Kofola ČeskoSlovensko a Profimedia. Velmi si vážíme také dalších 120 dárců, kteří na obnovu kaple přispěli. Zároveň oceňujeme brigádnickou pomoc nejen místních občanů, ale i dalších dobrovolníků z celého kraje, například z farnosti v Ostravě Zábřehu,“ dodal Marian Holberg.

Obnova kaple sv. Anny má být dokončena v roce 2021. Ale už nyní se v ní konají svatby a benefiční koncerty. V pondělí 28. října zde vystoupila za doprovodu Jakuba Žídka Anna Fialová z Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a držitelka Ceny Thálie za roli Edith Piaf. Pozvánku na nevšední hudební zážitek přijalo 250 občanů, takže mnozí se do kaple nevešli a poslouchali venku. Podle informací Mariana Holberga se na vstupném vybralo 39 550 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám