Hlavní obsah

Zbloudilé běžkaře našli záchranáři až v Německu

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pomoc dvěma běžkařům vyjížděli v neděli v podvečer členové Horské služby Šumava až za hranice s Německem. Manželský pár zaskočila při výletu pod masiv Velkého Javoru mlha, husté sněžení a nárazový vítr. Záchranáři je našli zcela vyčerpané, ale nezraněné.

Foto: Archiv Horská služba

Na turisty čeká v zimních horách nebezpečí i v podobě lavin

Článek

Přes den bylo sice na horách jasné počasí, ale odpoledne přišlo husté sněžení, mlha a nárazový vítr. „S tím určitě manželé ve věku 48 a 49 let nepočítali. Na německé části značené trasy se dostali na místa, odkud se vzhledem k povětrnostním podmínkám a tmě nedokázali vrátit na parkoviště ke svému automobilu,“ popsal situaci zasahující člen Petr Pospíšil.

Turisté se i přesto snažili odbočku najít, ale asi třikrát jí minuli. Rozhodli se požádat o pomoc, bohužel neuměli německy a neměli ani číslo na českou Horskou službu. Muž tedy po páté odpoledne zavolal své matce, aby kontaktovala české záchranáře.

„Maminka běžkaře nám předala jeho číslo, spojili jsme se s ním, upřesnili polohu a dohodli místo s jasným orientačním bodem, kde nás budou čekat. Pak jsme ve dvou vyrazili terénním automobilem co nejblíže k místu, kde se nacházeli. Jeden z nás pak na lyžích dojel zbývající kilometr k čekajícím turistům a na místě ihned zkontroloval jejich zdravotní stav,“ dodal k akci Petr Pospíšil.

Uvedl, že oba manželé byli v pořádku, jen velmi vyčerpaní. Záchranáři běžkaře dovezli k jejich zaparkovanému autu a pro jistotu za nimi jeli až do penzionu v Železné Rudě.

Na běžkařských túrách je lehké překročit hranice, turisté by ale měli vědět, že běžné pojištění na uhrazení zásahu německou Horskou službou nestačí. „Kolegové ze SRN je sice zachrání, ale nic je to nebude stát pouze v případě, že mají komerční pojištění,“ poradil běžkařům náčelník HS Šumava Michal Janďura.

Zdůraznil, že vzhledem k proměnlivému zimnímu počasí v horách si musejí turisté dávat pozor na krátkodobé předpovědi počasí. „Trasy by si všichni měli plánovat s ohledem na svůj zdravotní stav, nebo dobu, kdy se stmívá. A dodávám – vždy u sebe mají mít suché šaty na převlečení a nabitý mobil s číslem na Horskou službu,“ připomněl Janďura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám