Hlavní obsah

Závěr roku v zámku Vizovice zpestří nejen betlémy v kapli

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Vizovice se v závěru roku na pár dnů mimořádně otevře veřejnosti, k vidění tu budou dvě půvabné předvánoční výstavy. Jejich návštěvou si můžete zpestřit i sváteční Štědrý den.

Foto: Martina Žáčková

Výstava betlémů v zámecké kapli je příjemným zpestřením předvánočních dnů ve Vizovicích.

Článek

Již v pondělí 19. prosince bude na zámku zahájena výstava výtvarných prací Vánoce (s kaprem) namodro. Je inspirována vánočními recepty, vybranými z Kuchařské knihy Luisy Ondráčkové z roku 1928, ze které se v první polovině 20. století vařilo rodině Boos-Waldecků, majitelů vizovického zámku. Jimi se inspirovali dětští i dospělí malíři.

Na zámku tak budou vystaveny obrázky dětí ze základních škol z Vizovic, Jasenné i Zlína a dětí ze Základní umělecké školy Štefánikova ze Zlína, k tomu přibyly ještě obrázky dospělých z výtvarné dílny Osteologické Akademie ze Zlína. K vidění tu budou až do 30. prosince.

Vedle toho nebude na zámku Vizovice chybět ani tradiční a návštěvnicky oblíbená výstava betlémů v zámecké kapli, která zpříjemňuje vánoční atmosféru již šestnáct let. "Na nějaký čas bude poslední, v kapli se totiž od příštího roku chystá rekonstrukce," přiblížila kastelánka zámku Jana Pluhařová.

Ve stylovém prostředí zámecké kaple bude vystaveno celkem pět betlémů, které zámku věnovali či zapůjčili soukromníci a muzea. Třešinkou na dortu je vyřezávaný betlém z olivového dřeva od lidového křesťanského palestinského řezbáře, který byl přivezen v roce 2008 z města Betléma. Zámku ho zapůjčila místní rodina Kořenkových. Betlémy budou v kapli vystaveny od 22. do 26. prosince a to včetně Štědrého dne.

"Přijďte si rozsvítit světlo k betlému a zažijte tak s námi neopakovatelnou atmosféru Vánoc v prostředí působivého interiéru kaple Panny Marie Dobré Rady," pozvala kastelánka.

Obě výstavy budou otevřené vždy v časech od 13.30 do 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám