Hlavní obsah

Závěr léta na hradě Svojanov bude chutný a módní

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na konec léta nachystala správa hradu Svojanov netradiční svatováclavské slavnosti. Návštěvníci o víkendu 21. a 22. září potěší své oko, ale i své žaludky. V divadelní podobě zhlédnou i hradní pověsti.

Foto: Květa Korbářová

Netradiční svatováclavské slavnosti na hradě Svojanov mají netradiční program.

Článek

Svatováclavské slavnosti na hradě Svojanov se letos konají o týden dřív. „Program bude také netradiční. Nebude se odehrávat na hradním nádvoří, ale přímo v interiérech hradu,“ upřesnil kastelán památky Miloš Dempír. Tentokrát nebudou řinčet zbraně, ani se nebude střílet.

V rámci trasy A ukuchtí Perchty von Bladen v historické hradní kuchyni dobové pokrmy typické pro 19. století, a to jak slané, tak i sladké, připravené z masa i bez něj. „Pokrmy to budou mnohdy netradiční, například kaše z růží, rebarborová kaše, hubník, hrušky se zakysanou smetanou a mnohé další. Z těch tradičních pak třeba hrachová kaše, zvěřinové výpečky nebo bábovky dle Magdaleny,“ láká kastelán. Všechna jídla výletníci nejen ochutnají, ale dozvědí se i spoustu zajímavostí o jejich přípravě a také o stravovacích návycích té doby.

Trasa B bude zpestřená programem z jiného soudku. Ten potěší patrně především dámskou část návštěvníků. Půjde totiž o přehlídku, a to elegantní módy pro ženy, kterou nachystala Marcela Štěpánková z Ateliéru GEM Fryšták. Dámy si dokonce budou moci udělat radost a třeba i doplnit svůj šatník nějakým pěkným modelem. Možná i pánové najdou inspiraci na dárky pro blížící se Vánoce.

Podle Miloše Dempíra všichni, kdo na Svojanov přijedou, by si rozhodně neměli nechat ujít divadelní zpracování legend o hradě. „Představení, nazvané Pověsti hradu Svojanov, nacvičili žáci 2. a 3. ročníku literárně-dramatického oboru ZUŠ Bohuslava Martinů v Poličce,“ uvedl svojanovský kastelán. Představení se odehraje v sobotu 21. září od 14 hodin v domě zbrojnošů.

Dobová krmě a elegantní dámské oblečení budou na programu jak v sobotu, tak i v neděli. Hrad bude po oba dny otevřený od 9 do 17 hodin. I v září má brány dokořán každý den, tedy od pondělí do neděle.

Reklama

Výběr článků

Načítám