Hlavní obsah

Zástupci šumperského venkova reprezentovali ČR v Evropském venkovském parlamentu

Novinky, Petra Kucinová

Dva zástupci MAS Šumperský venkov minulý týden reprezentovali Českou republiku v Evropském venkovském parlamentu. Významná událost evropského formátu, která se konala v severošpanělském městečku Candás, sestávala ze dvou částí: Venkovského parlamentu mládeže a Evropského venkovského parlamentu.

Foto: Petra Kucinová, MAS Šumperský venkov

Česká delegace na Evropském venkovském parlamentu v Candás

Článek

Malé městečko Candás, o zhruba dvou tisících obyvatel, se tak stalo místem setkání významných zástupců venkova napříč Evropou a dílnou důležitých usnesení, která budou dále prosazována v Bruselu nejen při plánování nového programového období v Evropě.

2nd European Rural Parliament - Youth, Candás 4.-6. listopadu 2019

Událost zaměřená na mládež a mladé z venkova do 30 let se konala jako předvoj „velkého" Evropského venkovského parlamentu, letos podruhé. Mladí lidé, aktivní ve svých regionech - ať už z neziskového, veřejného sektoru či mládežnických organizací, z nejrůznějších společenských úhlů řešili zejména téma, jak udržet mladé na venkově a zabránit vylidňování evropského venkova.

Letošního ročníku se zúčastnilo 70 zástupců ze 17 zemí. Česko zastupovalo 5 mladých, 1 zástupkyně z MAS Šumperský venkov. Výstupy byly využity na navazujícím Evropském venkovském parlamentu a prezentovány budou také v Bruselu v lednu 2020.

4th European Rural Parliament, Candás 6.-9. listopadu 2019

Na mládežnický parlament ve středu navázal Evropský venkovský parlament, který se koná každé dva roky. Oproti mládežnickému se věnoval i dalším palčivým tématům, která trápí venkov napříč Evropou.

Akce se zúčastnili přední zástupci venkova z řad zemědělců, místních akčních skupin, veřejného sektoru a dalších relevantních organizací, které se zabývají rozvojem venkova. Celkem se do Candásu sjelo téměř 400 účastníků ze 40 zemí. Z Česka bylo 8 z nich (dva z mládežnického venkovského parlamentu).

Předseda MAS Šumperský venkov Radim Sršeň byl jedním z vedoucích workshopů v rámci programu Evropského venkovského parlamentu. Zaměřil se na téma CLLD a LEADER v Evropě.

Výstupem obou akcí je dokument „European Rural Manifesto 2019, Candás“, který bude prezentován evropské komisi v Bruselu v lednu 2020. Apely budou na evropské úrovni prosazovat vybraní účastníci obou parlamentů. Doma ve svých regionech pak i zbytek účastníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám