Hlavní obsah

Zamračená Bardotka vyrazí na trať Posázavského pacifiku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počasí je více než hanebné, ale mašinfírům na Bardotce jinak též Zamračené, jak se přezdívá lokomotivě řady 749, to asi vadit nebude. Vyrazí na trať s vlakem do romantického Posázaví. Tím přibude opět jedna mimořádná turistická atrakce. Lokomotivy byly staženy z provozu, vyskytují se jen na speciálních akcích.

Foto: ROPID

Legendární Bardotka

Článek

Právě v sobotu 29. dubna při její první jízdě budou mít cestující možnost si ji také detailně prohlédnout. Dnes již výjimečná motorová lokomotiva využívaná jen pro turistické a nostalgické vlaky tak přispěje k vyšší atraktivitě Posázavského pacifiku a rozvoji turistického ruchu v této oblasti.  

Jak bude jezdit

Bardotka bude jezdit v čele osobních vlaků vždy v sobotu, neděli a o svátcích z Prahy přes Vrané nad Vltavou, Davli a Týnec nad Sázavou do Čerčan. Z Prahy hlavního nádraží bude odjíždět v 9:22, do Čerčan přijede v 11:06. Na zpáteční cestu do Prahy se vydá v 15:36 a na pražské hlavní nádraží přijede v 17:35.

Čtyřnápravová dieselelektrická lokomotiva řady 751, do roku 1988 T.478.1, je známá pod přezdívkou Bardotka nebo Zamračená, který poukazuje na čelo lokomotivy. Byla jednou z nejlepších výrobků lokomotivky ČKD Praha.

Vyráběla se v letech 1964-1971. Váží 75 tun, maximální povolená rychlost 100 km/h. Některé lokomotivy byly v 90. letech předělány z parního na elektrické vytápění vlaků, přeznačení bylo řada 749.

Reklama

Výběr článků

Načítám