Hlavní obsah

Zámek Vimperk představí unikátní projekt - historii skrytou v destrukci

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den otevřených dveří na zámku Vimperk představí 1. dubna veřejnosti Probouzení zimního zámku. Návštěvníci tu nenajdou klasické prohlídkové trasy vybavené nábytkem, koberci a obrazy, ale uvidí zámek zdevastovaný. Historie tu promlouvá skrze detaily: odhalenými kousky starých výmaleb, stropů i podlah.

Foto: NPÚ
Článek

„Po převodu zámku do správy Národního památkového ústavu oznámilo Ministerstvo kultury ČR záměr provést revitalizaci a zpřístupnění zámku veřejnosti. Velice mne těší nejen jako ministra kultury, ale i jako jihočeského rodáka fakt, že po čase projektových příprav může slibovaná obnova za přispění fondů Evropské unie začít,” uvedl při slavnostním zahájení v pondělí 27. března ministr kultury Daniel Herman.

„Zámek jsme převzali před dvěma lety v neuspokojivém stavu. Zdivo a omítky jsou značně narušené, dřevěné prvky napadené dřevomorkou, velká část interiérů se nachází v havarijním stavu a návštěvnické a provozní zázemí je jen provizorní,“ hodnotí stav areálu generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

„To vše by se mělo během několika let změnit. Získání prostředků z evropských fondů umožní jeho významnou památkovou proměnu. Pevně věřím, že po obnově se stane nejen nepřehlédnutelnou dominantou v širokém okolí, ale též vyhledávaným turistickým cílem,” dodala Naďa Goryczková. 

Národní památkový ústav uspěl s žádostí o dotaci ve výši 110 164 811 Kč v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

„Počítáme s kompletní výměnou inženýrských sítí, vybudováním nové pokladny a návštěvnického zázemí, novou expozicí muzea, zaměřenou na místní historii, a samozřejmě s rekonstrukcí prostor nově koncipované prohlídkové trasy,” říká kastelán zámku Vojtěch Brož. 

„Den otevřených dveří se bude týkat projektu Probouzení zimního zámku, který bude podpořen dotací ve výši 110 164 811 Kč. Právě tento projekt bychom v sobotu rádi představili veřejnosti. Ve 13:30 začne v Hodovní síni prezentace kastelána zámku Vojtěcha Brože. Ve 14:30 a v 15:30 pak proběhnou prohlídky prostor, které projdou obnovou. Nebude se jednat o tradiční prohlídky zaměřené na historii či výzdobu zámku - budou se týkat obnovy a toho, co v procházených prostorách chystá. Vstupné na prezentaci a tyto prohlídky bude zdarma, jen účast je nutné si předem zarezervovat na emailu: vimperk@npu.cz,” informovala Mgr. Lucie Budirská, pracovnice vztahů k veřejnosti, správa státního zámku Vimperk.

„Kromě programu zaměřeného na Probouzení zimního zámku začne v sobotu také běžný provoz - budou otevřeny obě prohlídkové trasy i Muzeum Vimperska. Co se týče dalších akcí, tak v sobotu otevíráme výstavu Antonio Lopomo: Impresionismus od A do L (impresionismem inspirované obrazy francouzsko-italského malíře Antonia Lopoma, žijícího nyní ve Vimperku). Vernisáž výstavy proběhne 4. dubna od 18 hodin, pochopitelně za účasti autora. K této výstavě se váže i náš velikonoční program - 8. dubna má vernisáž naše letošní hlavní muzejní výstava Před oponou, za oponou... Vimperák!, zaměřená na vimperské divadelní spolky v minulosti a dnes. Na vernisáži proběhne vystoupení jednoho z nich (SHŠ Berit),” dodala Lucie Budirská.

Reklama

Výběr článků

Načítám