Hlavní obsah

Zámek ve Vizovicích ožil komorníky, služkami a lokaji

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že panská služba opravdu nebyla snadná, se v neděli 18. srpna přesvědčily téměř tři stovky návštěvníků zámku ve Vizovicích.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Obě prohlídkové trasy byly zpestřeny krátkými scénkami ze života sloužících na zámku. Takže jste tu mohli potkat komorné i lokaje, učitele šlechtických dětí, kominíka a topiče, správce nebo spíš domovníka, ale i kuchařku a její pomocnici.

Prohlídky vytvořily pestrou mozaiku toho, jak to na zámku chodilo mezi sloužícími, kteří se v hierarchii svého postavení mnohdy nacházeli v podobné situaci jako členové vysokých společenských vrstev. Návštěvníci se dozvěděli, jak vypadal běžný pracovní den sluhů a služek, kdy a jak dlouho mohli odpočívat, co patřilo k jejich úkolům a jak si mohli zajistit práci a postavení.  

Nevšední prohlídky ukázaly návštěvníkům, že panská služba opravdu nebyla zrovna jednoduchá. Služebnictvo muselo denně plnit řadu povinností. Komorné si musely umět poradit s oblékáním složitých dámských rób, ale ani pánové se v té době neoblékali sami a měli k ruce komorníka. Služky zase musely vybělit prádlo, vyčistit koberec, vydrhnout kamennou podlahu, uklidit, nanosit vodu na koupel či slavnostně prostřít v zámecké jídelně.

Letos proběhnou tyto prohlídky ještě jednou, a to v neděli 27. října a určitě se stanou příjemnou tečkou letošní sezóny na vizovickém zámku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám