Hlavní obsah

Zámek Nový Hrad u Loun vystavuje pohádkové kostýmy

Novinky, Vít Pávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Nový Hrad v Jimlíně nedaleko Loun, mezi Rakovníkem a Mostem, nabízí dva prohlídkové okruhy - barrandovská studia v něm nyní vystavují pohádkové kostýmy. Rozlehlý areál na opukové skále odděluje krajinu Přírodního parku Džbánu a Českého středohoří.

Foto: archiv Zámku Nový Hrad (Daniel Fiker)

Zámek Nový Hrad v Jimlíně u Loun

Článek

Zámek Nový Hrad v Jimlíně u Loun byl veřejnosti v celé své kráse otevřen před pěti lety. V současnosti představuje unikátní památku v celém regionu – jak z architektonického hlediska, tak i historického.

V jeho interiérech se ukrývají gotické fresky, nejucelenější soubor malovaných renesančních záklopových stropů v České republice, či barokní štukatůra italských mistrů z dílny Francesca Carattiho. Klasicistní a secesní výmalba je naopak dochována v domě schwarzenberského správce velkostatku, který slouží v sezóně jako menší a luxusní "penzion".

Od 31. května do 4. září se nachází v zámku navíc výstavní expozice z Fundusu Barrandov Studia z Prahy s kostýmy z pohádky Jak se budí princezny. Na výstavě jsou k vidění šaty Jiřího Sováka, Stelly Zázvorkové, Jana Krause, Vladimíra Menšíka i Jana Hrušínského.

Volně je pak otevřena zámecká věž s výhledem na České středohoří, údolí řeky Ohře, či masiv Krušných hor a stolové hory Džbánska. Navštívit můžete zdarma i malou barokní zahradu, podzemní stáje a sklepy s drakem. Zámek je navíc dnes jediným bývalým schwarzenberským zámkem, který prezentuje známý knížecí rod a jeho aktivity v severočeském regionu.

Nechybí ani bohatý kulturní program. V současnosti se chystá hlavně Zámecké kulturní léto. Již 9. července jej zahajuje Činoherní studio z Ústí nad Labem, ale uskuteční se zde také Noc na Karlštejně, Kinematograf bratří Čadíků, noční prohlídky, ale i Festival swingové a dixilandové hudby.

Hrad začal stavět Albrecht Bezdružický z Kolowrat na základě svolení krále Jiřího z Poděbrad ze dne 2. května 1465. Po dokončení stavby v roce 1474 vznikla i nová větev rodu, Novohradští z Kolowrat.

Novohradští z Kolowrat sídlili na svém severočeském hradě pouze jedno století, roku 1573 prodává Volf hrad své tetě Johance a strýci Janu staršímu z Lobkowicz a na Točníku, kteří si Nový Hrad drží pouze dva roky.

Nový Hrad měl po odchodu Kolowratů různé osudy - fungoval jako premonstrátský klášter, barokní rezidence prostopášných Varrensbachů, Šliků či Löweneggů, nebo jako lovecký zámek a velkostatek Schwarzenbergů, po nichž sloužil zámek coby zázemí JZD.

Zámek je otevřený vždy od úterý do neděle. Kromě výhodného přímého vlakového spojení Rakovník - Louny, či automobilového spojení na trase Praha - Louny - Žatec, staví několikrát denně pod zámkem i přímý autobus z Prahy (bez přestupů, za zhruba hodinu cesty). K zámku je to pak 10 minut pěšky.

Reklama

Výběr článků

Načítám