Hlavní obsah

Zámek Mníšek pod Brdy láká na prohlídky zdarma

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci historie mohou o tomto víkendu 12. a 13. září využít možnosti navštívit zámek Mníšek pod Brdy a neplatit vstupné. V rámci akce Dny evropského dědictví se nabízí zdarma prohlídka II. okruhu se soukromými komnatami posledních majitelů zámku. Prohlídka I. trasy bezplatně se nabízí do pátku 11. září.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Manželé Terezie a Theodorich Kastovi bydleli na zámku celoročně až do své smrti ve 30. letech minulého století. A právě podle nich jsou zařízeny zámecké místnosti, které připomínají atmosféru první republiky. Soukromé pokoje navozují pocit, jako by si jejich obyvatelé jen na chvilku odskočili. Odložené brýle, župan na věšáku u dveří, gramofon připravený jen ho spustit.

Ložnice i takzvané obývací koupelny jsou vybaveny nejen hodnotným historickým nábytkem, ale také moderními vymoženostmi. Nezapomeňme, že lidé v té době běžně telefonovali, fotografovali, poslouchali rozhlas, jezdili automobilem. V místnostech uvidíte také fonograf, fén na vlasy nebo masážní přístroj na elektřinu.

Součástí prohlídkové trasy je i roztomilý dětský pokoj plný dobových hraček. Mezi zachovalé, i když zjevně hojně využívané hračky se řadí čtyřpokojový domeček pro panenky. Vypadá jako zmenšená kopie opravdového domu. Každý pokojíček je vybaven malým nábytkem, nechybí ani květina, vařečky nebo sloupové hodiny či lustry s drobnými závity. Celý domeček byl totiž na elektřinu a všechny pokojíky svítily.

Bezplatný vstup e vztahuje pouze na jednotlivce, nikoli na organizované skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám