Hlavní obsah

Zámek Mníšek otevře zdarma soukromé pokoje posledních majitelů

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 14. a 15. září zpřístupní zámek Mníšek pod Brdy v rámci Dnů evropského dědictví zdarma II. prohlídkový okruh se soukromými komnatami posledních majitelů, kteří tu bydleli v časech první republiky. Návštěvník uvidí jejich kompletně zařízené koupelny a ložnice či dětský a hostinský pokojík.

Zámek představuje období první republiky

Článek

Návštěvníci mohou navštívit prohlídkový okruh se soukromým apartmá posledních majitelů, které připomíná, jak se bydlelo před třemi, čtyřmi generacemi.

Spatří háčkované polštáře, vyšívané přehozy, svaté obrázky, stará rádia a gramofony nebo hračky a panenky.

Poslední majitelé bydleli na Mníšku v době první republiky, kdy již měli zámek moderně vybaven. Samozřejmostí byla elektřina, teplá voda do koupelen i splachovací toalety. Místnosti byly útulně a prakticky zařízené. Obyvatelé měli vše po ruce a nemuseli po zámku přecházet nikam daleko.

Zajímavá je například takzvaná obývací koupelna. Poměrně velká místnost nabízela příjemnou horkou lázeň a zároveň teplou kávu s poslechem hudby. Roztomilý pak je jistě zejména dětský pokojíček s hračkami. Zde můžeme obdivovat mimo jiné domeček pro panenky, maketu školní třídy, klícku pro rosničku nebo společenskou hru na dostihy.

Prohlídky zdarma se vztahují na jednotlivce, každý návštěvník si musí vyzvednout platnou vstupenku na pokladně zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám