Hlavní obsah

Zámek Mníšek otevře poprvé veřejnosti dosud nepřístupnou část zahrady

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 25. srpna otevře po letech rekonstrukce zámek v Mníšku pod Brdy veřejnosti spodní část zahrady a parku. Poprvé v historii budou mít návštěvníci možnost projít celou zahradou, obejít zámek dokola a pohlédnout na něj z dosud neznámých úhlů. Otevřena bude výjimečně přibližně až do 20 hodin.

Foto: Anna Čelouchová

Pohled na zámek z dosud nepřístupné části zahrady.

Článek

Zámecká zahrada na Mníšku sestává ze dvou částí. Horní zahrady ve stylu francouzského parku s přesně střiženými záhony, přímými cestami a fontánami v ose, a dolní části stylizované do podoby anglického parku se vzrostlými stromy a romantickými zákoutími.

Zahrada byla ve druhé polovině minulého století zpustlá a po zpřístupnění zámku roku 2006 se na její rekonstrukci dostalo o další dva roky později. A zatímco vrchní část byla otevřena již po necelém roce, na další zpřístupnění se čekalo dosud. 

Otevřena bude zítra 25. srpna poprvé celá a při příležitosti akce Hradozámecká noc výjimečně až do západu slunce přibližně ve 20 hodin. Krásnou procházkou cestičkami pod zámkem budou moci návštěníci projít kolem budovy až k zadní brance s východem téměř na hrázi zámeckého rybníka. 

Součástí parku je i sala terrena, která zvala zámecké obyvatele k piknikům a odpoledním dýchánkům. Zajímavostí je určitě také fakt, že park u zámku v Mníšku vznikl na místě zasypaného bývalého hradního příkopu. 

Zítra ve 21:00 hodin se můžeme v zahradě těšit na slavnostní ohňostroj, který shlédneme z přístupového mostu a který bude symbolickým vrcholem Hradozámecké noci. Dále jsou připraveny kostýmované prohlídky, country hudba, šermířská vystoupení a nová výstava o vojsku a četnictvu na půdě zámku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám