Hlavní obsah

Zámek Loučeň láká v letošní sezoně na řadu novinek

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den pikniků, Den otců aneb Táta jako z pohádky, Dovolená na zámku, Slavný rod Valdštejnů aneb Po stopách šlechtických rodů, Příměstské tábory a hry a soutěže pro děti v zámeckých labyrintech. Vzhledem k uvolňování vládních nařízení zámek po parku otevřel v pondělí 25. května i zámecké expozice.

Foto: zámek Loučeň

Článek

Po stopách šlechtických rodu se letos vydá i zámek Loučeň. Rok 2020 byl vyhlášen rokem Valdštejnů, jednoho z nejvýznamnějších českých šlechtických rodů a stavebníků Loučeně. Dědička loučeňko-dobrovické větve tohoto rodu je právě kněžna Marie Anna.

Její Jasnost Marie Anna kněžna z Fürstenberka rozená Valdštejnová u příležitosti roku Valdštejnů zve všechny návštěvníky na zámek Loučeň. Po celý den lze navštívit zámeckou expozici s parkem představující knížecí rezidenci s osobním doprovodem člena knížecí domácnosti. Její Jasnost návštěvníky přivítá v doprovodu Františka Ferdinanda hraběte Kinského. František se právě vrátil ze své diplomatické služby ve Francii a mimo jiné přivezl i nový zvyk francouzské šlechty, hodování v přírodě.

Den pikniků

Přijďte oslavit mezinárodní Den pikniků a přicházející léto v sobotu 13. června na zámek Loučeň. Čekají vás dobroty od šéfkuchaře Tomáše Petráně a den plný zážitků a odpočinku v zámeckém parku s dvanácti labyrinty a bludišti.

Díky krásnému počasí a uvolňování nařízení je nyní zámek i zámecký park s labyrinty opět otevřený a vítá své návštěvníky v plné kráse.

„Zámecké zahrady již nádherně kvetou. Vůně jara je tady cítit na každém kroku. Na člověka v zahradách působí nejenom svěží zeleň, ale i tyto vůně a čerstvý vzduch. Nebojím se říct, že park je v tuto dobu nejkrásnější,“ uvedla Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň.

„Aby si nádheru parku užili všichni, rádi bychom upozornili nejenom na možnost sportovat zde, volně se pohybovat kdekoli po zámecké zahradě, využít ji i pro piknikování nebo chůzi naboso, ale projít ji a zároveň se poučit. Zahrady zámku Loučeň nabízejí totiž světové unikáty v podobě ztvárnění labyrintů světově proslulých míst celého světa. Na malém kousku ve středních Čechách se tak návštěvníci snadno přenesou do slunné Itálie, Jižní Ameriky, malebného Skotska či Anglie nebo sousedního Rakouska,“ dodala Kateřina Šrámková.

Den otců aneb Táta jako z pohádky

Tato tradice, živá především v Americe, se Česku dlouho vyhýbala do chvíle, než se našlo několik nadšenců, mezi něž patří i zámek Loučeň. Za účasti Jeho jasnosti prince Ericha Thurn-Taxise se bude slavit Den otců již podesáté, a to v neděli 21. června.

Princ Erich se svojí manželkou kněžnou Gabrielou vychovali 9 dětí. Na Den otců Erich přikázal připravit v anglickém parku několik stanovišť, kde budou probíhat soutěže jako fotbal, skákání v pytli, překonávat vodopády suchou nohou nebo hrát kuličky.

Dovolená na zámku

Dovolená v Čechách může být stejně krásná jako ta v zahraničí. Zámecký hotel Maxmilian, který je součástí zámeckého komplexu, má nejen vlastní hotelovou relaxační zónu, ale nachází se kousek jak od Prahy, tak Českého ráje. V dosahu i další zajímavá místa, jako ZOO Chleby, park Mirakulum nebo lázně Poděbrady.

Pro děti je denně připraven jak vnitřní, tak venkovní dětský koutek plný hraček, her a zábavy. Pro samotné děti o prázdninách pak nabízí příměstské tábory.

Reklama

Výběr článků

Načítám