Hlavní obsah

Zámek Hradec nad Moravicí vystavuje grafiky Francisca Goyi

Novinky, Vratislav Konečný

Satirické grafiky španělského malíře Francisca Goyi s názvem Rozmary představí od 26. dubna do konce roku Velká galerie Bílého zámku v Hradci nad Moravicí.

Foto: NPÚ

Lepty Francisca Goyi

Článek

Jedinečná sbírka

„V České republice se nacházejí dva sbírkové cykly z celkového nákladu 267 sérií, které byly koncem 18. století v Madridu vydány, ale pouze Národní památkový ústav disponuje zcela kompletním souborem, který se řadí mezi vrcholná díla tohoto slavného španělského umělce,” uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Budil pobouření 

Sbírku Rozmary (Caprichos) získal pro zámek Hradec nad Moravicí kníže Felix Maria Lichnovský z Voštic s největší pravděpodobností přímo ve Španělsku.

Goya začal cyklus tvořit v roce 1797 během pobytu na panství Sanlúcar de Barrameda, kam ho pozvala vévodkyně z Alby. Ústředním motivem grafik je nemilosrdná kritika společnosti vyjádřená satirickým a sarkastickým pohledem na svět. 

V reálných detailech zesměšňuje autentické osoby a jednotlivé profese, častými aktéry jsou rovněž zvířata v roli metaforických podobenství, převzatých z reálného světa lidí. Objevují se taktéž čarodějné scény s atmosférou plnou přízraků, překračující úzce kritický rámec souboru. Kvůli svému útočnému sarkasmu vzbudilo dílo především v prostředí nejvyšší madridské společnosti značné pobouření.

Cyklus Caprichos tvoří 80 leptů. Goya v nich zesměšňoval především španělské šlechtice - hidalgy, kteří tvořili 15 procent populace a kvůli svému původu odmítali pracovat. Umělec je kreslil jako osly. Na mušku si bral ale i neřesti, část tvorby se věnuje nočním můrám. 

Jedním z nejznámějších Goyových obrazů je Nahá maja, vzbudil obrovské pohoršení v ultrakatolickém Španělsku, okamžitě ho napadla inkvizice. Goya poté namaloval Oblečenou maju. 

Dalšími známými výjevy je cyklus z obřanské války - Hrůzy války. 

Vrcholná umělecká preciznost dodává námětům na razanci, Goyův expresionismus zde dosahuje maxima. Intenzivní linie leptů dotváří kontrasty s bohatou škálou odstínů, kompoziční osnovu často určuje lineární trojúhelníkové schéma. Dokonalá harmonie obsahu a formy značnou měrou přispěla ke světové slávě španělského mistra.

Dílo je vysoce aktuální i v dnešní době. Zámek Hradec nad Moravicí představil cyklus Goyových grafik doposud pouze dvakrát – v letech 1965 a 1996.

Reklama

Výběr článků

Načítám