Hlavní obsah

Zámek Duchcov je místo, kam se hostující umělci i návštěvníci rádi vrací

Novinky, Marian Hochel

Rok 2014 se pomalu chýlí ke konci, pro zámek Duchcov byl velmi přínosný. Podařilo se navázat spolupráci s řadou zajímavých osobností, které na zámku připravily zdařilý kulturní program. Jak na ně zapůsobil duchcovský zámek při jejich poslední návštěvě a co mu přejí do nového roku?

Foto: Tomáš Grulich

Kastelán zámku Marian Hochel a Jitka Bártová, starostka Duchcova v letech 2010–2014

Článek

JAROSLAV SVĚCENÝ, houslový virtuóz, popularizátor houslové hry a vážné hudby, držitel Zlaté plakety prezidenta republiky: Duchcovský zámek disponuje krásným a akusticky příjemným sálem. Nesmírně dobře se mi tu hraje, možná také proto, že je tento půvabný klenot zasazen do kraje, odkud jsou moji předkové – dědeček s babičkou žili před válkou v Proboštově, maminka se narodila v Teplicích. Duchcovskému zámku přeji šťastnou budoucnost a bude mi velkou ctí se sem vracet.

VLADIMIR GONČAROV, baletní mistr a choreograf, sólista Severočeského divadla v Ústí nad Labem, držitel Ceny Thálie a Ceny hejtmana Ústeckého kraje za přínos v oblasti kultury: Zdá se mi, že jsem letos na zámku pociťoval určitý druh obrody. A nejen fyzické a hmotné, v podobě rekonstrukcí, ale i duchovní. Jako mohutná síla zámku dřímala doteď a začíná se probouzet ze spánku. Taková tajemná předtucha obnovy, jako jarní poupě před kvitnutím. Přeji, těším se a rád bych byl u toho, až „vykvete“ v celé své kráse a majestátnosti. Duchcovský zámek je pro nás s manželkou (operní pěvkyní Innou Davidenko) naše srdeční záležitost a láska na první pohled.

IRENA ŠTYRANDOVÁ, předsedkyně o. s. Dílna ručního papíru, Litoměřice: Zámek je krásný, genius loci, čas se zastavil. Ale třeba park žije a roste dál. Byla jsem velmi potěšena, že nám bylo umožněno v Galerii Giacomo spolu s kolegyněmi vystavovat. Setkala jsem se s báječnými lidmi pod vedením pana kastelána Mariana Hochela, kteří všichni mají zásluhu na tom, že i zámek žije! Přeji zámku, aby nezůstával jen kulturní památkou, aby dokázal vytvářet mosty mezi současností a minulostí, měl k tomu dostatek prostředků, energie i dobré vůle a mohl tak přinášet potěšení pro současné i další generace. Přeji naplněné krásné časy současné i budoucí!

JITKA BÁRTOVÁ, starostka města Duchcova v letech 2010–2014: Dělá mi radost sledovat, jak v poslední době duchcovský zámek zažívá velkou vlnu změn. Nejde jen o výměnu střešní krytiny, ale i o změny v interiéru zámku, o nové expozice a v neposlední řadě o kulturní akce, které kromě turistů lákají na zámek i místní. Já osobně vnímám „náš“ zámek jako dámu, která v minulosti na svůj vzhled trošku rezignovala a stáhla se do ústraní, ale dnes si uvědomila svou krásu, své možnosti, pořídila si nové šaty, „nahodila“ make-up a zapojila se do společenského života. Asi není náhodou, že moje poslední návštěva zámku byla spojena s módní přehlídkou na akci Giacomo a pět dam. Turista, mířící do Duchcova, přijíždí asi z 99 procent kvůli zámku. Prostě duchcovský zámek je Duchcov a Duchcov je zámek a tato symbióza je pro město důležitá a je moc fajn, že se zámek do života města zapojuje a věřím, že i zapojovat bude. Duchcovskému zámku přeji, aby svůj šarm stále rozvíjel, aby si užíval obdivu návštěvníků a rozvíjel své zapojení do společenského života města i regionu. A všem jeho zaměstnancům pevné zdraví, entuziasmus a chuť do práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám