Hlavní obsah

Zámek Benešov nad Ploučnicí otevře další část Wolfova paláce

Novinky, Ivana Kvasnicová

Letos oslaví Benešov nad Ploučnicí 500 let od příchodu Salhausenů, kteří vystavěli zámecký komplex. Zámek, nazývaný Perla saské renesance, letos zpřístupní další část Wolfova paláce s novou expozicí. Oslava Mezinárodního dne památek přinese jedinečnou příležitost nahlédnout do zapovězených prostor.

Foto: NPÚ
Článek

V Benešově nad Ploučnicí se dochoval velmi významný komplex dvou samostatných zámeckých celků - Horního a Dolního zámku, k nimž můžeme připojit ještě kostel Narození Panny Marie, třetí doklad jedinečné renesanční architektury.

Všechny tři stavby spojuje šlechtický rod Salhausenů, který přišel do Čech na počátku 16. století a v duchu saské renesance zde rozvinul významné stavební aktivity.

Rod Salhausenů

Šlechtický rod Salhausenů k nám přišel z Míšně v roce 1515; téhož roku získal inkolát (občanství) a byl přijat mezi českou šlechtu. V Benešově nad Ploučnicí zůstal pouze jeden ze tří synů Jiřího ze Salhausenu.

Bedřich si vystavěl Horní zámek a souběžně s přístavbou nového sídla stavěl pro syna Jana Dolní zámek, který byl zdobený bočními renesančními štíty a věží. Jeho bratr Bedřich mladší žil později na Horním zámku a Janovi synové Antonín a Wolf na Dolním zámku. Kolem roku 1578 si Wolf nechal přistavět při Dolním zámku vlastní renesanční palác, tzv. Wolfovo křídlo.

Jedinečnou renesanční podobu obou zámeckých objektů doplňují expozice dobového nábytku, porcelánu, zbraní, obrazů a grafik i uměleckých řemesel, evokující život drobné šlechty na panském sídle v 16. a 17. století.

Dolní zámek byl zpřístupněn v roce 1961 a Horní zámek po celkové rekonstrukci v roce 1999. Letos oslaví Benešov nad Ploučnicí 500 let od příchodu Salhausenů. Zámek, který letos zpřístupnil expozice od 28. února, se chystá k otevření další části Wolfova paláce s novou expozicí.

„První patro Wolfova paláce je přístupné už od loňského června, druhé bude zpřístupněno během letošního roku, ale prozatím není zcela jasné kdy. Ve Wolfově paláci jsou k vidění historické hodiny a grafiky od benešovského rodáka Joachima Preysseho. Zapovězené prostory, které návštěvníkům během Dne památek ukazujeme, bohužel dopředu neprozrazujeme. Jedná se prostory především v areálu Horního zámku,” uvedla Michaela Hlinková ze zámku Benešov nad Ploučnicí.

Oslava Mezinárodního dne památek 18. a 19. dubna přinese pro návštěvníky jedinečnou příležitost nahlédnout do jinak zapovězených prostor.

Otevřeno: v březnu - v sobotu a v neděli (10.00 – 16.00 hod.), prohlídky začínají vždy v: I. trasa Dolní zámek – v 11. a v 13.30 hod., II. trasa Horní zámek – v 12.15 a v 14.45 hod.  V dubnu je otevřeno denně (10.00 - 16.00 hod.).

Reklama

Výběr článků

Načítám