Hlavní obsah

Zámecký park v Opočně vznikl před dvěma staletími. Letos otevřel své brány dřív než obvykle

Novinky, Dana Ehlová

Přestože boj s koronavirem sílí na všech frontách, lákal teplý a slunečný víkend alespoň k malé procházce i v kraji pod Orlickými horami. Při dodržení všech nařízení se nabízela návštěva zámeckého parku v Opočně, který s ohledem na situaci otevřel mimořádně všechny své brány už 16. března.

Foto: Dana Ehlová

Pohled na zámek odrážející se v hladině rybníka okouzlí nejednoho kolemjdoucího.

Článek

Nabídku státního zámku Opočno využili především milovníci přírody, někteří v doprovodu čtyřnohých členů domácností. Návštěvníky potěšily kvetoucí fialky, podléšky i veverky hopkající v korunách stromů nebo párek divokých kachen prohánějící se ve vodě Zlatého potoka. Také pohled na zámek odrážející se v hladině rybníka okouzlil nejednoho kolemjdoucího - dřív obyčejné věci se stávají svátkem.

V souvislosti s Opočnem si připomeňme, že zámecký park situovaný jižně od zámku byl zřízen Rudolfem Josefem Colloredo-Mansfeldem v anglickém stylu v období 1806–1820, letos tedy slaví 200 let od svého vzniku.

Tvoří architektonicky vyvážený celek mistrně zasazený do údolí Zlatého potoka. Údolní část parku zdobí drobné stavby jako čínský pavilón a koupadlo, uměle vytvořené orlí hnízdo nebo řada mostků. Rostou zde zajímavé a vzácné stromy, keře, nechybí ani romantická zákoutí s uměle vytvořenými rybníčky a vodopády, samozřejmě také několik míst s lavičkami pro příjemný odpočinek.

Plocha před letohrádkem sloužila od dob Trčků z Lípy jako užitná, okrasná i ovocná zahrada. Již v roce 1740 zde byly vysazeny meruňky, broskvoně, višně nebo mišpule. Ve sklenících se pěstovaly citrusy, ananasy i okrasné rostliny. Dnes jsou v této části vzácné stromy.

V současné době se dokončuje rozsáhlá úprava parku a změny to jsou oku návštěvníka doslova lahodící. Postupně byly odstraněny staré poškozené dřeviny, dochází k čištění svahů, odbahnění se po dvaceti letech dočkaly i rybníky.

Dvě staletí, která letos uplynou od zřízení parku, zaslouží mimořádnou pozornost. Proto správa zámku naplánovala na červen prohlídky s průvodcem i přednášku na toto téma.

Příznivcům historie a přírody nezbývá než věřit, že jejich konání bude možné.

Reklama

Výběr článků

Načítám