Hlavní obsah

Zámecké letní kino nabídne snímky ze zlínské filmové tvorby

Novinky, Kateřina Martykánová

Ve dnech 12. a 13. srpna se na nádvoří zlínského zámku budou promítat známé filmy z produkce kudlovského studia. Zámecké letní kino připravili v rámci projektu Pocta velikánům – 80. výročí založení zlínských filmových ateliérů organizátoři Zlín Film Festivalu společně se Statutárním městem Zlín.

Foto: Zlínský zámek o.p.s.
Článek

„V pátek 12. srpna nabídneme divákům od 20.30 nejprve starou baťovskou reklamu, poté snímek Zdeňka Rozkopala Kouzelný svět Karla Zemana a především digitálně zrestaurovaný film Karla Zemana Baron Prášil z roku 1961,“ přibližuje program prvního večera Martin Pášma ze společnosti Filmfest pořadatelem Zlín Film Festivalu.

Druhý večer, v sobotu 13. srpna, se bude na zámeckém nádvoří od 20.30 opět promítat baťovská reklama, poté jedinečný dokument Filmové žně I z roku 1941 a hlavně film Josefa Pinkavy Kopretiny pro zámeckou paní z roku 1981.

„Ve zlínských ateliérech vznikla obrovská spousta zajímavých filmů, ke kterým se dnes divák úplně běžně nedostane. Nejprve to byly originální a vtipné reklamy, naučné a dokumentární filmy a později celá plejáda úžasných snímků pro děti a mládež. Letos, když slavíme osmdesáté výročí založení studia, chceme Zlíňanům tuto bohatou historii připomenout,“ uvedl radní Pavel Stojar, který má na starosti kulturní fond města.

Letní projekce začínají ve 20.30. Symbolické vstupné v ceně 25 korun bude v prodeji v den konání akce v průchodu na zámecké nádvoří. Místa se nedají rezervovat.

Po oba dny bude návštěvníkům letního kina na zámku již v odpoledních hodinách k dispozici i nově zprovozněná zámecká kavárna včetně posezení na nádvoří. Mimořádně bude otevřená až do 20.30 také i interaktivní výstava Orbis Pictus Play Zlín, která byla letos v květnu do výstavních prostor zlínského zámku dlouhodobě instalována.

Milovníkům historie zlínské filmové tvorby se v průběhu zámeckého letního kina představí i expozice Kabinet filmové historie, který se nově nachází v budově 28 areálu kudlovských ateliérů a je tvořená starou filmovou technikou, rekvizitami, dekoracemi, loutkami a dalšími zajímavými artefakty. 

Na zámku bude možné zakoupit také unikátní publikace o historii zlínského studia FA Kudlov 1 – Kudlovská stodola, kterou vydala společnost FILMFEST během letošního filmového festivalu jako první  díl ze zamýšlené pentalogie. Publikace pojednává o prvním údobí existence studia, letech 1936 až 1945.

Reklama

Výběr článků

Načítám