Hlavní obsah

Zámecká kaple na Mníšku skrývá rodinný poklad

Novinky, Marie Charvátová

Zámek v Mníšku pod Brdy je otevřen celoročně, o státním svátku ve středu 28. září si mohou návštěvníci vybrat mezi dvěma okruhy, prohlídkami pro děti a několika výstavami.

Foto: Anna Čelouchová

Zámecká kaple se nachází v jedné ze tří nárožních věží.

Článek

Zámek v Mníšku pod Brdy byl postaven v době po třicetileté válce pro šlechtickou rodinu Engelů z Engelsflussu. Její zakladatel Servác Engel byl povýšen tehdejším císařem Ferdinandem III. a hledal nějaké příhodné místo nedaleko hlavního města, kde by si mohl vybudovat reprezentativní sídlo.

Zakládací pergamen k zahájení stavby uschoval do základního kamene v roce 1656 a o šestnáct let později již byl celý zámek hotov. Dokončení bylo završeno slavnostním vysvěcením kaple svatého Serváce.

Právě na kapli byl zámecký pán nejvíce pyšný. Klenutý strop nechal bohatě vyzdobit malbami a štuky, dřevěné lavice byly ozdobeny erbem svého rodu a dokonce se mu podařilo oslovit známého barokního malíře Karla Škrétu, který mu na zakázku vyhotovil oltářní obraz.

Obraz představující sv. Serváce, jak hájí církev proti bludaři Ariovi, považoval mníšecký majitel za rodinný klenot. Zaplatil za něj 100 zlatých, měděný plech, na kterém je obraz malován, ho stál 35 zlatých, ale jak sám napsal do své pamětní knihy: "Nota bene nyní bych ho nechtěl dát za 500 zl." Ani za pětinásobek ceny by neprodal.

Zámeckou kapli můžete spatřit při prohlídce I. okruhu a reprezentačních místností. Na II. okruhu navštivte pro změnu soukromé pokoje majitelů zámku.

Mníšek má otevřeno po celý rok od úterý do neděle, kromě klasických prohlídek nabízí také okruhy pro děti, výstavy a výtvarnou dílnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám