Hlavní obsah

Zajímavá debutová alba představili Vlady Gryc, Dasha i František Černý z Čechomoru

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není debut jako debut, ale v případě tří cédéček zpěváků Vladyho Gryce, Dashi a Františka Černého z kapely Čechomor lze mluvit jako o povedených. Všechna tři alba, která se na tuzemském hudebním trhu objevila v průběhu loňského roku, představují osobitost, profesionální um a kvalitu.

Foto: koláž Tomáš Maceška

Debutová alba loni natočili Vlady Gryc, Dasha i František Černý.

Článek

Ostravský rodák Vlady Gryc je na naší pop scéně prakticky nováček. Přesto je nejen zpěvákem, ale na svém debutu Já svý sny mám si všechny písniček také otextoval. Měl jen jednoho spolupracovníka, a to hudebního skladatele, aranžéra a zvukového režiséra Hellmuta Sickela, hitmakera z Německa.

Právě on dal všem písničkám hudební "ksicht", který se svým stylem i melodikou tak trochu vracejí do osmdesátých let. Přitom jde o moderní písničky, které - pokud je budou hrát rádia - mají šance stát se hity. Jeden takový je už od loňského podzimu na světě, jde o písničku Te Quiero, zatímco dalším hitem by mohla být romantická balada Marylin, kterou Vlady Gryc nazpíval s rockerkou Tanjou.

Jako osobitá a svá se jeví zpěvačka Dasha právě na svém prvním a dlouho očekávaném albu, které se jmenuje příznačně Konečně. Slavná vokalistka, která léta doprovázela Karla Gotta, je však známá i z řady muzikálů, nebo ze swingové scény. Přitom její debutové album je vyloženě moderní záležitost, pop pro dospělé.

Je dobře, že se zpěvačka spojila se špičkovým producentem, hudebníkem, skladatelem a textařem Davidem Solařem, s nímž vytvořila lehce nadčasovou nahrávku, kterou jen tak neodložíte a často se k ní budete vracet. Dasha disponuje velkým a tvárným hlasem, ale rovněž záviděníhodnou muzikálností a výrazovou proměnlivostí, což je cítit z každé skladby alba.

Velkým překvapením je album Šest křížků, jehož podtitul zní Franta 2017 - natočil je František Černý z kapely Čechomor. Už z prvního poslechu je jasné, že album vzniklo nejen z přetlaku, ale také z radosti. Z radosti natočit písně, které se už nevešly na desky či koncerty Čechomoru, z radosti zahrát si a zazpívat je s někým jiným, ať už se členy rodiny, dětským sborem nebo s Petrem Zelenkou či San Urbančíkovou.

Zajímavý je i bonus s písní Julie, která vznikla spojením s Čechomorem, Lenkou Dusilovou a Robertem Kodymem. Žánrově upoutá album svou muzikantskou bezprostředností a barevností, která sahá od folku, folklóru přes latinu, balkánské ozvěny, jazz, šraml až k punku.

Reklama

Výběr článků

Načítám