Hlavní obsah

Záchrana čápice Marušky z Makova

Novinky, Jana Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záchranná stanice živočichů Makov na Písecku se již celé čtvrtstoletí věnuje handicapovaným živočichům a ekologické výchově. Ročně stanici navštíví téměř 11 tisíc lidí.

Foto: Jana Růžičková (z on-line přenosu z Makova)

Čápi Maruška a Honzík a jejich vítací rituál

Článek

V on-line přenosech lze sledovat hnízdění čápů bílých a černých, dění u makovského jezírka a v zimě přenos z ptačího krmítka. Zajímavý je příběh čápa Vodňana, který se vrátil z Afriky.

Handicapovaní čápi Maruška a Honzík pečovali o 5 snesených vajíček. Do rodinné idylky ale bohužel zasáhl útok housera, což vedlo ke dvojité zlomenině zdravého křídla Marušky. Maruška byla operována na Veterinární klinice Mada v Kralupech doktorkou Vaidlovou, která má zkušenosti z praxe v zoologické zahradě a také řady zahraničních stáží. Křídlo je vyztuženo dráty a hřeby a klinika uvádí, že může dojít ke stoprocentní obnově hybnosti.

Libor Šejna a kolektiv makovské stanice o čápici starostlivě pečují. Proběhne velmi náročná léčba, převazy zraněného křídla, rehabilitace, kontrolní rentgeny a posléze při úspěšném zahojení odstranění vnější fixace křídla.

Pravá vajíčka jsou inkubována v líhni. Čáp Honzík převzal péči o podkladky a Maruška zatím spíše odpočívá v hnízdě. Pokud bude vše probíhat uspokojivě tak budou čápům navrácena vlastní vajíčka a budou se moci starat o potomstvo.

Pro mnoho lidí jsou oba čápi srdeční záležitostí. Bude to ale ještě běh na dlouhou trať, který musí čápice Maruška, čáp Honzík i makovští záchranáři vyhrát. Tak jim všichni držme palce a pokud můžeme tak přispějme na dobrou věc!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám