Hlavní obsah

Za bílými tygry, hravými lachtany a vznešenými zebrami do liberecké zoo

Novinky, Milan Turek

Zoologická zahrada v Liberci oslavila v roce 2009 už 90. narozeniny. Chová na 170 druhů zvířat o celkovém počtu více než tisíc jedinců. Pouze v Liberci můžete spatřit bílého tygra indického, a také neposedné opičky, hravé lachtany či vznešené zebry, německy mluvící papoušky, důstojné lvy.

Foto: Milan Turek

Bílí tygři - symboly města a nejpozorovanější zvířata v liberecké zoo

Článek

Navštívit zoologickou zahradu v Liberci je jednoduché, tramvaj zastavuje před vchodem, parkoviště pro autobusy a osobní auta je o kousek dál. Pokud se vydá na prohlídku dospělý, pak si čas může regulovat zájmem o určitý druh zvířat nebo podle programu krmení, cvičení apod.

Zhlédnout všechny druhy může být značně časove náročné, při návštěvě s dětmi už se vůbec nedá odhadnout, jak dlouho strávite putováním od pavilonu k pavilonu, kolik peněz utratíte a vůbec, co všechno bude mládež absolvovat. Počítat minimálně s půldnem je optimální.

Před vstupem do zoo je nutno vylézt na některé z dřevěných kuřat, nechat se vyfotit a případně se hned u pokladny drát o vozík na zavazadla i na znavené poutníky, kteří mají malé nožky.

Dospělé zaujmou kresby smržovského karikaturisty Petra Urbana, což mládeži moc neříká, ta probíhá mezi dřevěnými pohádkovými bytostmi a případně se ztratí nepozornému dědovi do dutého stromu. Líní takíni nebo další kopytníci nijak zvlášť nepřitahují pozornost, zato naproti vedle vznešeně kráčejících žiraf zaujme skotačivá žirafka a stádo zeber. Bez povšimnutí nezůstávají ani koráby pouště - dvouhrbí velbloudi. 

Zážitkem extrémním je pozorovat cvičení slonů a jejich koupel v parných dnech. Roztomilá je panda červená, jen pospávající noční ptáci příliš nezaujmou. U paviánů je spoustu bujaře šplhajících mláďat a proti nim nevyzpytatelně dovádivé mangusty liščí.

Nelze minout lachtaní bazén s veselou rodinkou při krmení o půl jedenácté a ve tři. Zábavu připraví i opice, ale pozorování lvů a bílých tygrů důstojně korzujících nebo v čase krmení zuřivě drásajících kusy masa bere dech. Bílí tygři jsou symboly města a hokejistů.

Před nahlédnutím do tropického pavilonu je potřeba doplnit energii párkem v rohlíku, kukuřicí nebo dospělí orosenou sklenicí. Pak už zbývá navštívit kozy, pohoupat se a pozorovat ptáky. Liberecká zoo je živou učebnicí světa zvířat se spoustou programů, je známa po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám