Hlavní obsah

Z Pramínků řeka aneb Cimbálová muzika z Kopřivnice slaví desáté narozeniny

Novinky, Vladan Jílek

Cimbálová muzika Pramínky ze ZUŠ Zdeňka Buriana v Kopřivnici slaví v letošním roce své desáté narozeniny.Při té příležitosti pořádá slavnostní výroční koncert, který se uskuteční v sobotu 23. dubna v Katolickém domě v Kopřivnici. Začátek koncertu je v 18.00 hodin.

Foto: Vladan Jílek

Cimbálová muzika Pramínky po společném koncertu s japonským triem (rok 2011).

Článek

Cimbálová muzika Pramínky byla na ZUŠ Z. Buriana založena v září roku 2001. V té době v ní hrálo šest muzikantů. Za deset let svého působení se počet muzikantů rozrostl na jedenáct. Základem repertoáru této mladé cimbálové muziky jsou lidové písně ze zdejšího národopisného regionu Lašsko.

Pramínky mají za sebou dlouhou řadu nejrůznějších vystoupení. Jeho členové natáčeli i v České televizi v Praze na Kavčích horách, kde si je do svého pořadu pozvala Dáda Patrasová, několikrát natáčeli pro Českou televizi v Ostravě a Brně. Z natáčení v Českém rozhlase v Ostravě vzniklo mini CD s vánočními koledami.

Za své největší úspěchy muzikanti považují koncert Proměny písničky, na kterém doprovázeli zpěvačku lidových písní - valašskou královnu Jarmilu Šulákovou, reprezentaci České republiky na dvou mezinárodních koncertech ve francouzském městě Trappes, vystoupení na Mezinárodním hudebním festivalu Janáčkovy Hukvaldy či účast na MFF ve Strážnici.

V roce 2009 získala cimbálová muzika Pramínky se svým pásmem písní Vojna a láska 1. místo ve finále celostátní soutěže základních uměleckých škol a zvláštní ocenění poroty za vynikající hru na cimbál.

Na výročním koncertu v sobotu 23. dubna posluchači uslyší to nejlepší, co ve svém repertoáru cimbálová muzika Pramínky má. A zdaleka nepůjde jen o písně lašské či valašské. Muzikanti se podívají také na Slovácko, Slovensko či do Čech. Rovněž zazní písně romské a skladby nefolklorního charakteru. A bude se i hodně povídat a vzpomínat.

Jako host přijede a vystoupí Mladá dudácká muzika ze Strakonic.

Reklama

Výběr článků

Načítám