Hlavní obsah

Z Podersdorfu kolem Neziderského jezera: ideální místo pro cyklovýlet s dětmi

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátráte po místě, kam vyrazit na kolo s dětmi, aby cyklistická trasa byla nenáročná, bezpečná a také nabídla nějakou tu zábavu pro zpestření výletu? Zkuste Neusiedler See, malebné jezero kousek za rakouskou hranicí nedaleko Vídně.

Foto: Martina Žáčková

Výhled na jezero a cyklostezku z jedné z rozhleden.

Článek

Neusiedler See, známé také jako Neziderské jezero, je nejen oblíbeným výletním místem Rakušanů, ale často tu uslyšíte i češtinu a slovenštinu. Není divu, je to sem kousek a rakouská kvalita služeb pro cyklisty je na skvělé úrovni.

Navíc díky malé hloubce a pozvolnému vstupu do vody je jezero ideální ke koupání s dětmi, s čistými plážemi, na řadě míst vybavenými dětskými hřišti. Dospělí si tu díky příznivému klimatu mohou užít surfování, za kterým sem také jezdí řada příznivců.

Společně s maďarským Balatonem je Neziderské jezero označováno za jedno ze dvou stepních jezer v Evropě. Na rakouském i maďarském území je zdejší příroda chráněna statusem národních parků.

Příjemných míst, odkud se dá vyrážet na cyklistické výlety, je tu řada. Návštěvníky, kteří dávají před ruchem a nočním životem přednost klidnější atmosféře, určitě nadchne Podersdorf. Centrum malého městečka tvoří drobné náměstí u pláže s pár penziony, kavárnou, pizzerií a cukrárnami, což úplně stačí k tomu, mít se kde najíst, dát si zmrzlinu nebo posedět u šálku kávy, než se děti vyřádí v malém zábavním parku s trampolínami, minigolfem a pár dalšími atrakcemi u pláže. Ta zde i díky blízkému majáku evokuje atmosféru italských či chorvatských přímořských letovisek.

Podersdorf protíná cyklostezka a ať už se po ní vydáte na kteroukoli stranu, vždy vás čeká pohodová vyjížďka mimo běžnou dopravu a s občasným zpestřením, což rodiče s dětmi určitě uvítají.  

Když se vypravíte směrem k městečku Illmitz, můžete si udělat zastávku třeba u malé zemědělské usedlosti s výběhy pro kůzlata a prasata plemene mangalica, která jsou díky tmavé srsti tak odlišná od těch „českých“.

Stezka vede přes ptačí rezervaci a její zvířecí obyvatele tu nejen jasně uslyšíte, ale můžete se také zastavit u rozhleden a vyhlídkových plošin s dalekohledy a sledovat ptáky hnízdící v mokřinách. V Illmitzu se pak dá spočinout na travnaté pláži a osvěžit se a posilnit u některé z venkovních zahrádek. Z Podersdorfu a zpět je to 30 kilometrů - ideální porce pro nenáročný výšlap rozložený do půl dne.

Opačným směrem můžete z Podersdorfu zamířit do Neuseedlu – chvíli po asfaltu, chvíli po šotolině, vždy však bezpečně mimo silnice. Půvabným zpestřením je kromě malé rozhledny stylové občerstvení na začátku Neuseedlu, kde vám domácí limonádu, trošku vína a čerstvé dezerty nabídne místní vinař, prodávající své produkty z přívěsu zapřaženého za traktor. Samotný Neuseedl, stejně jako Illmitz, přináší příležitost posedět pod stromy na pláži, vykoupat se, obdivovat um surfařů nebo si půjčit loďku a šlapadlo pro vyjížďku.

Přímo v Podersdorfu je dost možností ubytování, mj. v několika penzionech hned u pláže. Kromě toho je Podersdorf vyhlášený i mezi příznivci kempování. Místní Strandcampimg uspokojí i náročné karavanisty díky čistému a udržovanému prostředí a velkorysému sociálnímu zázemí, hned vedle cyklostezky.

Reklama

Výběr článků

Načítám