Hlavní obsah

Z „motorkářské“ vyhlídky je nejhezčí pohled na Slapskou přehradu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V létě se tu velmi často zastavují motorkáři, odtud získala své neoficiální jméno. Je z ní nádherný rozhled. Ale živo tu je i díky cyklistům nebo automobilistům. Zastaví třeba jen na pár minut, ten pohled stojí za to.

Foto: Vratislav Konečný

Pohled na poloostrov Ždáň, vlevo vzadu Měřín

Článek

Bývaly tu peřeje, slapy, proslulé Svatojánské proudy

Od hráze přehrady Slapy cesta zvolna stoupá. Obnažené skály i dlouhé písčité pruhy sestupující k vodě ukazují, že přehrada není naplněna, čeká na možný nápor při jarním tání. I pod hrází je ticho, vývařiště je klidné, Vltava odplývá pod elektrárnou k Bílým skalám, ke Štěchovicím, Praze. Podle toku vede jedna z nejstarších turistických stezek u nás - Svatojánskými proudy.

Pod silnicí nad hrází je přístaviště výletních lodí jezdících po přehradě, odtud směřují motorové lodice k Rabyni, na protějším břehu prosvítá mezi stromy kaplička na Rovínku, o kus dál je v lese pomyslný střed Českého království, jsou tu vztyčeny tři kříže.

Vyhlídka na Ždáň a Měřín

Asfaltka vedoucí k Neveklovu stoupá kolem kdysi proslulé rekreační oblasti na Nové Rabyni. Pohled na budovu vyhlášeného hotelu je tristní. Tristní je bohužel většina cesty z Prahy až sem: příkopy, lesy, vše plné odpadků, to jsme udělali my domorodci, žádný cizí element.

Po pár zatáčkách se objevuje po pravé straně dřevěný kiosek s terasou, v létě většinou narvanou prasknutí. Po levé straně se nachází parkoviště. Od kiosku a ze skalek u něho, pokrytých vajgly, plasty, plechovkami, se otevírá jedna z nejkrásnějších vyhlídek na Slapskou přehradu.

Vyhlídka se nachází pod kopcem Homolka (452 metry), hladina je hluboko pod námi, místy ještě pokrytá slabou vrstvou rychle tajícího ledu.

Před vámi se otevírá pohled na poloostrov Ždáň s kotvištěm jachet, hausbóty vytaženými na břehu, koncentrací chat a hotelů. V létě tu bývá opravdu hodně hlučno, vidět je i autokemp Skalice.

Po levé straně se otevírá pohled na další rekreační místo - Měřín. Vyhlídkových míst podle Slap je ještě několik, další najdete u Živohoště, končí u Hrazan, kde se nacházelo keltské oppidum a také hrad Ostromeč, po němž jsou tu nepatrné terénní památky. 

Další vyhlídky na Vltavu

Když pojedete po silnici dál na Loutí a Vysoký Újezd, budete mít při cestě jedny z nejhezčích výhledů, u Teletína Bednáře a Máj, po pár kilometrech ku Praze nádhernou Smetanovu vyhlídku.

Stojí to za výlet, sice je podmáčená půda, k posledním jmenovaným vede cesta povětšinou na nezpevněném terénu, ale i tak to stojí za procházku na čerstvém vzduchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám