Hlavní obsah

Z Karviné postupně mizí telefonní automaty

Novinky, Milan Haluška

S příchodem mobilních telefonů začaly být nepotřebné a stále častěji se stávají terčem vandalů. Veřejné telefonní automaty, které provozuje společnost O2, dožívají a pomalu mizí z ulic měst, nejinak v Karviné.

Foto: Milan Haluška
Článek

Můžeme srovnávat například v časovém horizontu deseti let, kdy v roce 2007 bylo v České republice více než 25 000 telefonních automatů (z toho na Karvinsku 460 a přímo v Karviné 125). Po deseti letech, tedy na začátku roku 2017 už jsou počty automatů rozhodně menší. V celém Česku je jich už pouze 8500 (na Karvinsku pak 139 a v Karviné jen 40).

„Společnost O2 část automatů provozuje na komerční bázi a část ze zákona na základě tzv. Univerzální služby, kdy zajišťujeme pro občany přístup k veřejně dostupné telefonní službě,“ říká mluvčí společnosti O2 Česká republika Lucie Pecháčková.

Podle mluvčí se má v prvním pololetí letošního roku na Karvinsku zrušit dalších sedm veřejných telefonních automatů. Kromě rušení nevýdělečných automatů má na jejich celkovém úbytku podíl například i to, že dochází k výměně dvou telefonních automatů (jednoho na mince a jednoho na karty) za jeden, a to kombinovaný, který umožňuje obě varianty plateb.

„Při rozhodování o tom, zda bude některý z automatů zrušen, přihlížíme i k dalším kritériím, například jestli je automat umístěný na zdi nebo je součástí telefonní kabiny nebo jestli jsou s provozem veřejného telefonního automatu spojené nějaké zvýšené náklady (např. v případě vandalismu),“ dodala Pecháčková.

„Zlatý věk“ telefonních budek nastal ve dvou různých obdobích. Nejprve za Československé socialistické republiky, zejména kvůli nedostatečnému počtu a kapacitě telefonních ústředen. Na přidělení telefonu do svých bytů totiž museli lidé čekat celou řadu let.

Druhý vrchol nastal po polovině 90. let minulého století – tehdy vzrostl počet veřejných telefonních automatů až na přibližně 30 tisíc. Rostoucí trend v počtu veřejných telefonních automatů se zastavil na počátku tisíciletí, kdy s rozvojem mobilních telefonní sítě průběžně dochází ke snižování počtu telefonních automatů napříč celou Českou republikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám