Hlavní obsah

Z hádky dvou šlechticů o páva prý vzniklo jméno Opava

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to hezká možnost, ale pravda je jinde. Přesto na páva Opavští nedají dopustit. Pořádají akce ve jménu krásného opeřence. Nádherně opravené domy, nejen měšťanské, ale i církevní památky, nejen v historickém centru. Citlivě udržovaná zeleň parků, množství laviček a odpočinkových míst.

Foto: Vratislav Konečný

Obchodní dům Breda

Článek

Takové je významné kulturní, společenské a průmyslové centrum českého Slezska, starobylé město Opava, německy Troppau.  

V minulosti byla Opava centrem opavského knížectví, statut významného města si udržela i v dalších staletích jak za Habsburků, tak i později v rámci Československé republiky. Jedno z nejstarších měst v českých zemích vzniklo při první kolonizační vlně za krále Přemysla Otakara I. Ač není známa datace založení, nejstarší zmínka pochází z roku 1224.

Z původního hradiště na soutoku Opavy a Moravice se postupně vyvinulo město.  Jméno pochází z předslovanské staroevropské vrstvy vodních jmen – jako Vpa/Opa, ve významu řeka, voda, známých po roce 1031.

O páva

Ale také je prý možný jiný výklad, daleko poetičtější. Dva šlechtici měli potkat při lovu u řeky cizí kupce, kteří v orientálním zboží měli ptáka, jehož tu nikdo neviděl: páva.

Šlechtici se o něj začali potýkat, jeden ho nakonec dostal, a protože i druhý z toho něco chtěl mít, usoudili, že by tu mohli založit na místě, kde se hádali o páva, město.

Historické budovy

Prohlídka Opavy by asi měla začít od Hlásky, je městskou dominantou, také rozhlednou, z výšky 35 metrů máte město jako na dlani. Hláska je součástí budovy opavského magistrátu. Za návštěvu stojí dominikánský kostel svatého Václava s nádherným interiérem, pořádají se tu příležitostně výstavy a koncerty, budovu využívá Dům umění.

O Slezském zemském muzeu, kde se chodí, co noha nohu mine, zpívá Jaromír Nohavica v písničce Muzeum. Exponátů tu mají, až oči přecházejí, jen ten bílý krokodýl od Nohavici tu nikdy nebyl. Zato tu najdete miláčka publika, vycpaného medvěda Mišu, který uhynul v košické zoo.

Opavskou chloubou je gotický chrám Nanebevzetí Panny Marie. Mohutná cihlová stavba má dvě věže, jedna je zakončena městskou věží, která měla i funkci hlásnou, protipožární. V chrámu je rarita, dvě kazatelny, neví se, proč tomu tak je.

V historickém centru najdete řadu měšťanských domů, narodilo se tu i mnoho význačných osobností – básník Petr Bezruč, zooložka a spisovatelka Joy Adamsonová, vlastním jménem Friderike Victoria Gessnerová, herec Boris Rösner, podnikatel Stanislav Bernard, tenista Pavel Složil

Chtěli do Reichu

Slezsko bylo převážně osídlené Němci. Porážka Marie Terezie přinesla zabrání velké části Slezska Pruskem. České gymnázium založili v roce 1883, stále tu byly národností třenice.

Po skončení 1. světové války se na krátký čas stala hlavním městem provincie Sudetland, po příjezdu čs. vojska 18. prosince 1918 byla vzpoura potlačena. Ve 30. letech minulého století většina Němců přivítala nacistickou ideologii, s jásotem vítali připojení k Hitlerovu Německu v roce 1938. Opava se stala hlavním městem jednoho ze tří vládních obvodů v obsazených Sudetech.

Duben 1945 přinesl po těžkých bojích velkou devastaci města, po skončení války a obměně obyvatelstva nastalo období budování a osídlování.

Reklama

Výběr článků

Načítám