Hlavní obsah

Z chátrajícího moravského Šternberku vzniklo luxusní romantické sídlo

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Donedávna se říkalo Český a Moravský Šternberk, to aby se hrady založené stejným majitelem odlišily. Z moravského zůstal jen Šternberk, objekt půvabný, sbírek plný. Přesto bývá jeho přestavba některými odborníky označována za necitlivou, ale návštěvníkům se líbí jak hrad, tak i přilehlý park.

Foto: archiv NPÚ
Článek

Dostal panství za obranu Olomouce

Šternberk leží asi 20 kilometrů od Olomouce a založil jej Zdeslav ze Šternberka, stejně jako další hrad Český Šternberk. Zdeslav získal panství od krále Přemysla Otakara II. za zásluhy při odražení uherských vojsk při útoku na Olomouc roku 1253. Český Šternberk byl založen roku 1240, moravský byl dokončen asi roku 1269.

Historie hradu je spjata hlavně se starým šlechtickým rodem Šternberků i s pohnutými chvílemi českých dějin. S husitskými válkami, s potomky českého krále Jiřího z Poděbrad, s knížaty z Min­sterberka i s třicetiletou válkou, během níž město i hrad značně utrpěly. Jedinečnou kapli po sobě zanechal Albert II. biskup a diplomat, připomíná kapli Karla IV. na Karlštejně.  Ve členitém objektu najdete výzdobu od gotiky po secesi.  

Nevyužívaný objekt chátral

Kolem roku 1699 koupil sídlo kníže Jan Adam Ondřej z Lichtenštejna. V držení jeho rodu zůstal hrad až do roku 1945. Poté došlo na základě prezidentských dekretů ke konfiskaci. Hrad nebyl dlouhou dobu užíván a chátral. Teprve v roce 1886 se rozhodlo o jeho generální rekonstrukci podle projektu vídeňského architekta Karla Gandolpha Kaysera v duchu romantického historismu. Vzniklo luxusní sídlo splňující požadavky moderního aristokrata Jana II., který postupně vybavil své sídlo historickým mobiliářem, obrazy, nábytkem, plastikami, gobelíny.

„Základní okruh Liechtensteinské sbírky zahrnuje kapli, chodbu a pokoje 1. patra vybavené mobiliářem posledních majitelů. Na tento okruh je možný bezbariérový přístup pro vozíčkáře. Druhý okruh Celým hradem – Liechtensteinské sbírky a zaniklá šlechtická sídla obsahuje prohlídku základního okruhu a dále prohlídku 2. patra obsahující svozové sbírky uzavřených hradů a zámků Severní Moravy,“ informovala kastelánka Helena Gottwaldová.

Na hradě toho je mnoho k vidění, zásluhou kastelánky a dalšího personálu se stále něco děje. Je místem různých akcí kulturních, společenských i výchovně vzdělávacích.

Překvapí, jak rozsáhlé sbírky na hradě jsou

Interiéry Šternberka nabízí jedinečně dochovanou sbírku Jana II. z Liechtensteinu, jednoho z nejbohatších aristokratů, mecenášů a sběratelů umění v 2. pol. 19. století v habsburské monarchii.

„Umělecké sbírky Jana II. navazují na umění z doby Karla IV., které můžete spatřit v hradní kapli. Interiér hradu nabízí jedinečný soubor kachlových kamen a nábytku, kolekci renesančních obrazů a plastik, unikátní flétnové hodiny, osobní výtah a mnoho dalších skvostů,“ dodala kastelánka.  

Reklama

Výběr článků

Načítám