Hlavní obsah

Z české Šumavy v sedle kola do rakouského Böhmerwaldu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poznávat krajinu v sedle kola je nejkrásnější způsob dovolené. Umožňuje nám přímý kontakt s přírodou, lidmi, historickým odkazem a kulturní nabídkou měst a obcí. Obojí plnými hrstmi nabízí obě strany Šumavy, a protože cyklistika je permanentně na vzestupu, bude zase na cestách plno.

Foto: TVB Steyr
Článek

V pohraničí mezi jižními Čechami a Horním Rakouskem

V tomto poetickém kraji zvlněných kopců, temně zelených, civilizací takřka nedotčených lesů a tajemných žulových skal a viklanů se vine síť perfektně značených cyklostezek v celkové délce neuvěřitelných 2100 kilometrů.

Zavedou vás za přírodními krásami, do malebných měst na obou stranách hranic, za historickými pamětihodnostmi i do tradičních hostinců s i regionálními lahůdkami, které se zapíjejí dobře ošetřeným pivem. Ale jen jedno na žízeň, ne koštovat všechny pípy na cestě a jet pod parou, rakouští četníci jsou velmi nekompromisní.

Na cyklostezkách v této příhraniční oblasti se jezdí na trekkingových i horských kolech a v poslední době stále častěji na elektrokolech, která se těší stále se zvyšující oblibě. Kdo by také šlapal, když se může vést. K nejkrásnějším patří Böhmerwaldradweg (Šumavská cyklostezka), Grenzlandradweg (Pohraniční cyklostezka) a cyklostezka podél Schwarzenberského plavebního kanálu.

Cyklistické požitky na krásném modrém Dunaji Šumavské kopce v kraji Mühlviertel se začínají směrem na jih postupně svažovat a jako slábnoucí vlny rozvlněného moře je pak zarazí až břehy Dunaje. Druhá nejdelší řeka Evropy se na své pouti alpskou republikou vine přes území Horního a Dolního Rakouska a její tok doprovází Dunajská cyklotrasa, která patří bezpochyby k nejdelším a nejoblíbenějším svého druhu v Evropě.

Z Pasova se jede napříč Horním Rakouskem, s větrem v zádech a lehce z kopce, stále podél břehů opěvované řeky. Cyklisté přitom projíždějí zapadlými, ale o to půvabnějšími vesničkami, kolem romantických hradních zřícenin, přepychových zámků a monumentálních klášterů.

Dunajská cyklotrasa je vhodná pro několikadenní cyklistickou dovolenou. Její terén je vcelku nenáročný a bez větších stoupání, a proto je vhodný i pro rodiny s malými dětmi. Je vybavena perfektní infrastrukturou, která zahrnuje dostatečný počet ubytovacích a gastronomických zařízení podél hlavní trasy i postranních cyklostezek, možnost přepravy cyklistů i s koly lodí nebo vlakem a mnoho atraktivních možností, kam se vydat v okolí cyklotrasy na výlety.

Reklama

Výběr článků

Načítám