Hlavní obsah

Výstavu známek, bankovek a medailí Oldřicha Kulhánka nabízí Poštovní muzeum

Novinky, Martin Šimko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K 75. výročí narození Oldřicha Kulhánka uspořádalo Poštovní muzeum v Praze spolu s Českou mincovnou, Českou národní bankou, Národním muzeem a Akademií věd ČR velkolepou výstavu.

Foto: Česká mincovna

Zlatá kilová mince Karla IV., kterou můžete vidět na výstavě.

Článek

Výtvarník Oldřich Kulhánek je u nás znám především jako autor českých oběžných bankovek a poštovních známek – například té s bývalým prezidentem České republiky Václavem Klausem. Získal řadu ocenění na výstavách a biennale, například Europahaus, Vienna, Biennale Frechen a Biennale Ljubljana.

Na výstavě se můžete těšit na originální návrhy bankovek, medailí a známek. K vidění je také zlatá uncová medaile vyražené speciálně k 75. výročí narození Oldřicha Kulhánka, která je vyrobena v omezeném počtu 75 kusů.

Raritou výstavy je také zlatá kilová medaile za téměř 1,5 miliónu korun s portrétem Karla IV. s motivem české stokoruny. Medaili připravila dcera Oldřicha Kulhánka Klára Melicharová společně s akademickým sochařem Vladimírem Opplem.

Součástí výstavy je doprovodný program:

Představení poštovní známky 1. 4. od 17.00.

Vzpomínková přednáška 28. 4. od 17.00.

Den České mincovny v Poštovním muzeu 12. 5. od 17.00.

Přednáška o tvorbě bankovek 28. 5. od 17.00.

Výstava potrvá od 27. března do 14. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám