Hlavní obsah

Výstavba výukového centra v ostravském Bělském lese míří do finále

Novinky, Josef Zajíc

Realizace projektu Rozšíření výukového areálu Bělský les - výukové centrum byla zahájena likvidací pozůstatků vojenských objektů v roce 2013. Výstavba je nyní v poslední etapě a bude dokončena pravděpodobně k 31. prosinci letošního roku.

Foto: Josef Zajíc

Bělský les. Ostrava 6.8.2015.

Článek

Bělský les je největší les na území města Ostravy, který se rozkládá na 160 hektarech na katastru obce Stará Bělá a městského obvodu Ostrava - Jih. V lese hospodaří společnost Ostravské městské lesy a zeleň, s. r. o. (OMLZ). V severní části  je les rozdělen cestou a cyklostezkou od restaurace Dakota až po smyčku tramvají č. 11 na ulici Svornosti. Tato část, až po koupaliště Vodní areál Jih a ulici Čujkovovou, slouží dnes občanům jako lesopark.

Na ulici Antonína Brože sídlí ředitelství společnosti Ostravských městských lesů a zeleně, s. r. o. a také výukové středisko Lesní škola. Právě na 12 hektarech prostoru po bývalých vojenských kasárnách se dnes rodí projekt Rozšíření výukového areálu Bělský les - výukové centrum.

„Projekt je rozdělen na 3 etapy stavby. První etapa byla zahájena v roce 2013 a byla nejnáročnější. V této fázi se musely zlikvidovat zbytky brownfieldu vojenských kasáren - musely se zlikvidovat základy budov, sklepy, jímky, bývalé studně, sklady, silnice, parkoviště a hygienicky objekt vyčistit,” konstatoval ing. Jiří Kubala, manažer projektů OMLZ.

Následovala  2. etapa - byla provedena probírka, keřů a stromů, které již byly nevhodné, staré, nebo nemocné. Podle projektu bylo zasazeno zhruba 120 stromů dubů, javorů a dalších. Z jehličnanů to byly nejčastěji borovice a jedle. V areálu je nyní vysázeno několik tisíc odrostků, které budou v průběhu další let prořezávány, a postupně se tak bude rodit definitivní vzhled areálu.

„Od června 2015 probíhá 3. etapa stavbou páteřních komunikací, cestiček, chodníčků a pěšin, které budou v celém dvanáctihektarovém areálu spojovat výukovou, zábavnou a odpočinkovou část areálu. Cesty budou ze zhutnělého štěrkového materiálu, nebude nikde položena živice. Ze staveb budou postaveny tři altány související s výukou,” uvedl Jiří Kubala.

Ve výukové části budou označeny stromy, keře, rostliny. Okolo cest budou různá zastavení například: Mokřady a lužní les, Stopy zvěře, Obyvatelé lesa - kdo tu bydlí?, Stromy a jejich siluety, Lesníkův rok a další. V areálu budou také informační kiosky. 

„Bude to naučný areál, který je výjimečný. Nic takového v republice není,” dodal Jiří Kubala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám